Tek s prehladom – da ali ne?

Tek s prehladom – da ali ne?
28.11.2020 AVTOR: A. T., Foto: Brooks running/ Facebook

Kdaj teči in kdaj si vzeti odmor?

Se odločate o tem, ali bi šli teči ali ne, ko vas muči prehlad? Nekateri zdravstveni delavci predlagajo uporabo pravila vratu. Simptomi, ki vključujejo vrat in območje pod njim - vneto grlo, kašelj, zastoji v prsih, bronhialne okužbe, bolečine v telesu, mrzlica, bruhanje, driska ali otekle žleze - zahtevajo počitek. Simptomi nad vratom - izcedek iz nosu, zamašenost ali kihanje - praviloma ne zahtevajo posebnega počitka.

Lahko tečete, ko ste prehlajeni?
Verjeli ali ne, tek lahko pomaga pri nekaterih simptomih prehlada, saj vadba sprošča adrenalin, imenovan tudi epinefrin, ki je naravni dekongestiv. To je razlog, zakaj lahko tek očisti nosne poti. Če se odločite za tek, naj bo vaš tempo lahkoten, razdalje pa kratke. Teki v času, ko ste bolni, bi morali biti namenjeni ohranjanju kondicije in ne izboljšanju. Pazite na omotico, slabost, povišan srčni utrip ali nenormalno potenje. Če opazite katerega od teh simptomov, takoj prenehajte teči. Četudi ste previdni trening z boleznijo ni brez tveganja, saj preprost prehlad lahko preraste v kaj resnejšega, kot so okužba sinusov, okužba dihal ali pljučnica. Zelo pomembno je, da poslušate svoje telo - če ste v dvomih, raje počivajte, da ne boste na koncu morali preskočiti več kot trening ali dva.

Kdaj se po prehladu zopet vrniti na trening?
Najbolje je, da pred nadaljevanjem treninga počakate celih 24 ur, če nimate simptomov, zlasti po vročini. Poskusite teči kratke, enostavne tekiein razdaljo postopoma povečujte. Vključite odmore za hojo, saj vam lahko pomaga izboljšati kondicijo in razdaljo. Počivajte, pijte veliko tekočine in pozorno spremljajte svoje simptome. Po potrebi obiščite zdravnika. Če boste poskrbeli zase, boste zagotovo pripravljeni na naslednji trening.

Povzeto po: Running with a cold - should you go running when you're sick?, ki je dostopen tukaj.

Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ