Tek v starejša leta je koristen za vaš DNK

Tek v starejša leta je koristen za vaš DNK
13.02.2021 AVTOR: A. T., Foto: Brooks running/ Facebook

Teh kromosomskih komponent morda res ne vidite, a vadba jih bo ohranila zdrave.

Ko se starate, je povsem naravno, da začnete, ne glede na kondicijo, teči počasnejše. A naj vas ta majhen upad ne potre preveč - še vedno je dovolj razlogov za nadaljevanje teka, ko se starate. Nova metaanaliza kaže, da ima to veliko korist, ki seže vse do ravni DNK.

Raziskava, objavljena v reviji Experimental Gerontology, je preučila 11 študij, ki so primerjale dolžino telomera med 240 profesionalnimi športniki in 209 nešportniki v istih starostnih skupinah. Udeleženci v kategoriji profesionalcev so se v povprečju udeleževali tekmovanj na visoki ravni približno 16 let. Raziskovalci so ugotovili, da imajo prav ti ne le daljše telomere kot njihovi vrstniki, temveč tudi večjo antioksidativno sposobnost, kar pomeni, da so v telesu imeli manj kroničnih vnetij. 

Telomeri se pogosto primerjajo s plastičnimi konicami vezalk na koncih kromosomov (molekul, ki zadržujejo vašo DNA) in jim preprečijo obrabljenost. Ko se starate, se to izkaže za pomembno stvar, kajti hitreje, ko telomeri propadajo (krajši kot postanejo), večja je verjetnost, da se boste spoprijeli s celičnim staranjem. Če se ta proces pospeši, kot bi se to zgodilo pri skrajšanju telomerov, pride do vrste težav, od počasnega celjenja ran do večjega tveganja za Alzheimerjevo bolezen. Poleg tega bolj sedeč način življenja ni edini dejavnik za potencialno krajše telomere.


Druga nedavna študija, objavljena v reviji Aging, je pokazala, da imajo bolniki s hudo boleznijo COVID-19 bistveno krajše telomere, verjetno zaradi okužbe z virusom. To lahko zavre regeneracijo prizadetih tkiv, zato se lahko pri bolnikih s hudimi primeri razvije tako pomembna, dolgotrajna poškodba pljuč. 
Nedavna analiza eksperimentalne gerontologije pa kaže, da bi lahko ohranjanje aktivnosti, zlasti na visoki ravni, zmanjšalo tovrstna tveganja.

Čeprav osredotočanje na ohranjanje moči telomerov ni običajen cilj pri ohranjanju zdravja, v času, ko se starate - zaenkrat še ni tehnologije za sledenje telomerom, ki bi vas lahko obvestila, ali vaša prizadevanja delujejo - lahko skupaj z ohranjanjem mišične mase ohranjate zdrave sklepe in kostno gostoto. Vse to je mogoče doseči z vadbo, je povedal raziskovalec Christian Werner z univerze Saarland v Nemčiji.  Sodeloval je pri raziskavah o učinkih vzdržljivosti, intervalnega treninga in treninga z uporom na dolžino telomerov, pri katerih so odkrili nekaj ključnih razlik - vzdržljivost in intervalna vadba se zdijo še posebej učinkovite, a glavno je bilo, da je vsa telesna aktivnost koristna za zaščito telomerov. »Preprosto povedano, vadba upočasni proces skrajšanja telomerov in to je dobra novica za vaše celice,«je dejal. »Ko se to zgodi, bodo bolj odporni na stres in vnetja, dve komponenti, ki vas lahko hitreje postarajo.«

Povzeto po: Running As You Age Is Beneficial to Your DNA—Here’s Why That’s Important, ki je dostopen tukaj

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ