Tekaške prsi – kaj so in kako jih lahko preprečite

Tekaške prsi – kaj so in kako jih lahko preprečite
29.11.2018 AVTOR: A. T., Foto: adidas/ Facebook

Vse več ženskih tekačic se pritožuje nad bolečinami v prsih. Kaj je vzrok za to in kako ga odpraviti?

Zakaj vas po teku lahko bolijo prsi
Ko so strokovnjaki preučevali gibanje prsi, so ugotovili, da se te med tekom ne premikajo gor in dol, temveč po določene vzorcu. In če gre verjeti izračunom raziskovalcem raziskovalne skupine za zdravje prsi univerze v Portsmouthu, se prsi med tekom premaknejo za kar 15 cm.
V raziskavi leta 2012 na londonskem maratonu, v kateri je sodelovalo 1397 tekačic, jih je kar tretjina med tekom utrpela bolečine v prsih. Do tega pa pride zaradi obremenitve Copperjevega ligamenta oziroma podpornega tkiva. Ko se to raztegne, se v nasprotju z drugimi mišicami v telesu, ne more več vrniti v prvotno stanje. Zato je potrebno na prsi med aktivnostjo še posebej paziti.

Kako lahko zmanjšate bolečino
Zelo veliko žensk nosi napačno številko nedrčka, kar precej prispeva k težavam, ki jih imajo s prsmi. Zato je prva stvar, ki jo morate narediti ta, da najdete pravo številko nedrčka, še posebej, ko je govora o športnem nedrčku. Ta mora namreč prsim nuditi ustrezno oporo, da se med aktivnostjo čim manj premikajo. Žal veliko žensk tega ne upošteva in nosi prevelike nedrčke, zato tudi prsi med gibanjem nimajo ustrezne podpore in težave so tu.

Kakšen športni nedrček potrebujete?
Nedrčkov je na trgu malo morje, zato ni najlažje najti pravega. Bo pa lažje, če vam navedemo vsaj splošne usmeritve o tem, kakšen nedrček potrebuje določen tip prsi. Če imate manjše prsi, bodo za vas primernejši nedrčki, ki se bodo tesno ovili okoli vaših prsi in jih pritisnili k prsnemu košu. Če imate večje prsi, pa bodo za vas primerni nedrčki, ki so podobni normalnim nedrčkom, le da so znatno bolj okrepljeni pa tudi naramnice so močnejše in bolj prilagodljive.

Povzeto po: GP's increase in runner's boob - here is what it is and how you can prevent it, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ