Težave z duševnim zdravjem: Kako prepoznati znake, da potrebujete pomoč

Težave z duševnim zdravjem: Kako prepoznati znake, da potrebujete pomoč
30.10.2018 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Če menite, da imate težave z duševnim zdravjem, si poiščite pomoč.

Prepoznajte simptome
Bodite pozorni na svoje počutje in duševno zdravje. Če kaj ni tako, kot bi moralo biti, tega ne skušajte pomesti pod preprogo. Ko se počutite letargični, vam manjka motivacije, ko se vam apetit spreminja, se počutite slabo, tesnobno in sploh zanič, so to že znaki, ki nakazujejo na depresijo. In prej kot poiščete pomoč, lažje boste te težave rešili.

Poiščite vzorce v obnašanju
Negativne misli sčasoma zlahka prevladajo in vas pahnejo še globje. Zato je zelo pomembno, da ugotovite, kaj je tisto, kar vas požene v negativno razmišljanje in kako lahko tega ustavite. Če sami tega ne boste zmogli, vam bo pri tem zagotovo lahko pomagal strokovnjak, ki vas bo znal ustrezno usmeriti.

Prosite za pomoč
Ste že kdaj kakšnega prijatelja prosili za pomoč? Potem veste, da to ni nič težkega. Prav tako pa vam bo dober prijatelj zagotovo prisluhnil in vam poskusil po svoji moči pomagati. Obenem pa vam bo, ko se boste nekomu zaupali, zagotovo tudi veliko lažje.

Izognite se družbeni izolaciji
Ljudje se radi izognemo družbi, ko se ne počutimo najbolje, a težava je v tem, da se boste tako počutili še slabše. Zato v težkih trenutkih raje dvignite telefon in pokličite prijatelja ter se z njim pogovorite. Že nekaj minut bo dovolj, da se boste počutili bolje.

Kam po pomoč?
Če menite, da imate težave s tesnobo, napadi panike in/ ali depresijo, se pogovorite s kom, ki mu zaupate. Nato pa se obrnite na svojega osebnega zdravnika, ki vas bo usmeril k strokovnjaku, s katerim bosta lahko težave odpravila.

Povzeto po: Mental health check: How to spot the signs that you need help, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ