To so ugodni učinkov vadbe s kettlebelli

To so ugodni učinkov vadbe s kettlebelli
09.08.2019 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Vadba s kettlebelli ni zamanj tako popularna, saj ima kar nekaj ugodnih učinkov na telo.

Gradijo mišice
Kettlebelli so uteži, ki jih uporabljate pri vajah za krepitev telesa. Kljub temu, da so skoraj kot običajne uteži, imajo nekaj prednosti. Z njimi namreč lahko izvajate nekoliko več dinamičnih vaj, kot so nihanje, privzdigi, počepi, mrtvi dvigi in še kaj. Zaradi oblike in načina držanja pa morajo vaši stabilizatorji delati veliko močneje, kar izboljša moč in mobilnost. Držanje težjih kettlebellov v stoječem položaju pa aktivira trup in zahteva od telesa, da dela še močneje, sploh pri počepih.
V eni od študij so športniki, ki so izvajali 30-45 s kettlebelli, izboljšali svojo vsesplošno moč, za kar 70% pa se je povečala tudi moč trupa.

Kurijo kalorije
Kettlebelli ponuja odlično kombinacijo treninga za moč in kardio vadbe, pri kateri se porabi tudi sorazmerno veliko kalorij. Eno od poročil ameriškega sveta za vadbo je razkril, da se pri vadbi s kettlebelli v le 20 minutah porabi kar 272 kalorij, s tekom pa jih v istem času pokurite le 160. A da bi s kettlebelli pokurili veliko kalorij, jih morate uporabljati v sklopu visoko intenzivnega intervalnega treninga.

Povečajo aerobno zmogljivost
Zamahi s kettlebelli in tekaški šprinti vsebujejo podobno gibanje spodnjih okončin. Glede na študijo izvedeno leta 2019 so šprinterji, ki so v ogrevanje vključili zamahe s kettlebelli, pokazali znatno izboljšanje v času pri šprintih na 20m. Dodatne raziskave, objavljene v Journal of Strength and Conditioning, pa so pokazale, da je visoko intenzivna vadba s kettlebelli povezana z znatnim izboljšanje aerobne sposobnosti in bi lahko bila uporabljena za izboljšanje kondicije srca in ožilja.

Izboljšajo ravnotežje
Nekatere pogoste vaje s kettlebelli, kot so mrtvi dvig z eno roko (ali eno nogo) ter zamahi s kettlebelli in druge zahtevajo od vas aktivacijo trupa in osredotočenje na ravnotežje. Seveda je pri tem zelo pomembna prava tehnika, s katero preprečite poškodbe in dosežete maksimalne rezultate. Zato je smiselno, da prve treninge opravite v družbi trenerja, ki vas bo naučil primerne tehnike.

Povzeto po: 5 Great Things About Working Out With Kettlebells, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ