Toni Lekše je prvi Slovenec, ki je pretekel Swiss Ultra Trail

Toni Lekše je prvi Slovenec, ki je pretekel Swiss Ultra Trail
17.08.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Cerkničan Toni je med 5. In 7. avgustom letos premagal 201 km dolg in sila zahteven ultramratonski izziv Swiss Ultra Trail.

Izjemen podvig je v začetku meseca avgusta uspel cerkničanu Toniju Lekšetu. Fant je namreč med 5. In 7. avgustom letos postal prvi Slovenec, ki mu je uspelo preteči švicarsko tekmo Swiss Ultra Trail. 201 km in kar 22.850 metrov višinske razlike je Toni uspel premagati v 56 urah in 43 minutah.

Toni je v intervjuju za Notranjsko primorske novice povedal, da med samo tekmo večjih težav ni imel, saj je dobro treniran. Težje pa je bilo dva dni po zaključeni tekmi ko so mu otekle noge. Sicer pa je tekač povedal, da je bilo prvih 25 ur tekme zjemno težkih predvsem zaradi vremena, ki je mnoge tekače odvrnilo od sodelovanja v tej izjemno zahtevni avanturi. Tekmovalce so namreč prvo spremljali nalivi, na 2.200 metrih pa sneženje in temperature pod ničlo. Od začetka do konca tekme tekači tudi nismo imeli časa za spanje, saj je tekmo potrebno zaključiti v času 64 ur. Zato je prepričan, da je poleg fizične pripravljenosti izjemno pomembna tudi psihična pripravljenost, tako zaradi izjemnih razmer kot tudi zaradi napora.

Toniju sta sicer na tekmi družbo delala še dva Slovenca – Marko Obreza in Vremskega Britofa ter Peter Vujevič iz Prevalj. Prvi je zaradi poškodovanega gležnja odstop po 137 kilometrih, drugemu pa je kljub zahtevnim razmeram uspelo doseči cilj, a je tega dosegel daleč za Tonijem.

Toni, ki je sicer že doma in si nabira moči po napornem izzivu, pravi, da že razmišlja o novih izzivih. Najbolj ga mika tek čez puščavo, ki si jo želi preteči v enem kosu. Še prej pa se bo posvetil organizaciji najdaljše gorske preizkušnji na Notranjskem, Slo 100 milj, ki bo 18. septembra, na kateri sicer ne bo med tekači. Bo pa tekel oktobra na ultramaratonskem teku 100 milj po Dalmaciji.

Celoten intervju s Tonijem Lekšetom si lahko preberete na spletni strani Notranjsko primorskih novic na tej povezavi: notranjskoprimorske.si/2016/0 onov/

Značke: Prehrana, Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ