Trening na kolesu vam lahko pomaga teči hitreje

Trening na kolesu vam lahko pomaga teči hitreje
22.10.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste mislili, da morate za to, da bi lahko tekli hitreje izvajati sprinte in podobne vaje za izboljšanje hitrosti. Pozabite na to. Za izboljšanje hitrosti se je najbolje usesti na kolo.

Študija, objavljena v reviji Journal of Strength & Conditioning Research, pravi da lahko vsaj 15 minut ali več visoko intenzivnega treninga na kolesu vpliva na vašo hitrost pri teku. Za to naj bi bil kriv povečan srčni utrip, do katerega pride med kratkimi počitki med intervali, ki prisili mišice, da se hitro privadijo na tovrsten trening.

Seveda so znanstveniki študijo izvedli in potrdili tudi v praksi. V njej je sodelovalo 32 tekačev na dolge proge, ki so na sobnem kolesu dva tedna izvajali visoko intenziven trening. Od štirih skupin so tri dva tedna trenirale na kolesu in izvajale običajne tekaške treninge, kontrolna skupina pa je tekla kot običajno. Raziskave so pokazale, da so tisti, ki so ob kolesarjenju tekli in med intervali imeli 30 sekundne počitke, v povprečju povečali hitrost teka za 3%.

Zakaj je prišlo do takih sprememb? Strokovnjaki menijo, da zato, ker skupina, ki je imela le malo časa za počitek med intervali, ni imela časa, da bi popolnoma okrevala, zato so se njihove mišice in krvožilni sistem morali temu prilagoditi.

Sicer pa visoko intenzivni trening dokazano ugodno vpliva na zdravje posameznika. Saj znižuje krvni tlak, občutljivost na inzulin in nivo holesterola v krvi. Dober pa je tudi, ko želite zmanjšati telesno težo, saj pospešuje kurjenje maščob.

Povzeto po: The keys to running faster that has nothing to do with running, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ