Uživate dovolj kalcija?

Uživate dovolj kalcija?
23.09.2018 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Ste ves čas utrujeni, vaši treningi pa so vse slabši? Morda vam primankuje kalcija ...

Ste ves čas utrujeni, vaši treningi pa so vse slabši? Morda vam primankuje kalcija ...

Kalcij je med pomembnejšimi hranili, ki poskrbi za to, da so vaše kost in zobje zdravi, da imate dovolj energije, da vaše mišice delujejo normalno in še kaj. Zato je tudi zelo pomembno, da ga dnevno zaužijete dovolj. Če tega ne storite, se to lahko kaže na različne načine. Preverite, katere.

Ves čas ste utrujeni
Zjutraj komaj vstanete čez dan pa skorajda pokonci zaspite? Morda vam primanjkuje kalcija, saj prav ta mineral pomaga pri sproščanju energije iz hrane. 

Tečete vse težje
Če so vaši teki vse slabši, je prav tako razlog za to lahko pomanjkanje kalcija, sploh, če ga ne uživate dovolj. Kalcij, ki se skriva v mleku in mlečnih izdelkih je namreč zelo pomemben tudi pri ohranjanju normalnega delovanja mišic, med katerimi je tudi srčna mišica. Zato se lahko zgodi, da ob pomanjkanju kalcija vaše mišice ne bodo sodelovale z vami, kar pomeni, da bodo tudi vaši treningi vse slabši.

Morebitne krvavite težko ustavite

Ko se poškodujete, trombociti v krvi ustvarijo strdke, ki ustavijo krvavitev. A če ste opazili, da ob urezninah krvavitve kar ne morete ustvariti, je za to lahko krivo tudi pomanjkanje kalcija, saj je ta ključna sestavina pri koagulaciji oziroma nastajanu strdkov.

Nedavno ste utrpeli zlom roke / noge …
Z leti se kostna gostota zmanjšuje, saj se kalcij hitreje izgublja kot ga lahko naše telo naloži. Če ga ne uživate dovolj je težava še toliko večja. In če ste pred kratkim utrpeli kakšen zlom, bi razlog zanj lahko bil tudi nezadosten vnos kalcija v telo.

Kako zaužiti dovolj kalcija?
Če menite, da ne uživate dovolj kalcija, prevetrite svoj jedilnik in nanj vnesite živila, ki ga vsebujejo. To so predvsem mleko in mlečni izdelki, ki jih telo tudi najbolje absorbira; ter tudi sardine, sardele, listnata zelena zelenjava in soja ter izdelki narejeni iz nje.

Povzeto po: 4 signs you are not getting enough calcium, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ