Vadba na prostem ne povečuje tveganja za melanom - dokler upoštevate previdnostne ukrepe

Vadba na prostem ne povečuje tveganja za melanom - dokler upoštevate previdnostne ukrepe
22.07.2021 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Nove raziskave kažejo, da vam v super sončnih dneh ni treba teči na tekalni stezi. A zaščita pred soncem bo vsekakor potrebna!

Pot je dolga in tekli boste po soncu, sence ne bo. Ali to pomeni, da ste izpostavljeni večjemu tveganju za kožnega raka? Nedavna raziskava v reviji Preventive medicine kaže na to, da lahko brez na prostem tečete brez skrbi, če le sledite pametnim sončnim strategijam.

Norveški raziskovalci so pregledali več kot 150.000 žensk, starih od 30 do 75 let, ki so sodelovale v obsežni študiji o raku, ki je trajala skoraj 20 let. Preučili so, ali so udeleženci, ki so telovadili na prostem, poročali o več primerih melanoma, ki velja za najsmrtonosnejšo vrsto kožnega raka. Prejšnje študije so trdile, da je temu tako, delno tudi zato, ker imajo tisti, ki preživijo več časa zunaj, večje tveganje za sončne opekline, ki prispevajo k kožnemu raku.

Vendar pa raziskovalci med udeleženci niso zaznali povečanega tveganja za melanom. Še posebej presenetljivi so rezultati za roke, ki so med aktivnostmi najbolj izpostavljeno, je dejala soavtorka dr. Flavie Perrier, raziskovalka na Inštitutu za osnovne medicinske vede Univerze v Oslu. Povedala je, da so bili v raziskavi osredotočeni na Norveško, saj ima država tretjo največjo pojavnost melanoma v Evropi, vendar najvišjo stopnjo smrtnosti zaradi bolezni. Ljudje na Norveškem imajo običajno svetlo kožo in mnogi poleti uživajo v sončenju, eno in drugo pa poveča tveganje za melanom. To pomeni, da je za državo še posebej pomembno, da znižajo pojavnost melanoma.

Rezultati, dobljeni v študiji, veljajo kjer koli. Dodala je, da niso prepričani, ali bodo rezultati veljali tudi za moške, saj so bile v študijo vključene le ženske, je ša verjetno, da bo povezava z opeklinami pomembna tudi zanje. »Ugotovili smo, da velik del žensk ni imel sončnih opeklin v primerjavi s tistimi, ki so bile manj aktivne, kar je lahko posledica več previdnostnih ukrepov,« je dejala.

Prejšnje raziskave kažejo, da ni potrebno veliko opeklin, da bi zadeva postala problematična. Ena študija, objavljena v reviji Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, je pokazala, da imajo ženske, ki so imele vsaj pet »mehurjastih« opeklin pred 20. letom, 80-odstotno povečano tveganje za melanom. 

Sončna opeklina je vnetna reakcija na ultravijolično sevanje, ki se pojavi pri daljšem izpostavljanju soncu, pravi The Skin Cancer Foundation. Pri ljudeh z manj melanina - pigmenta, ki koži daje barvo - kožne celice postanejo rdeče in otekle, kar poškoduje gen, ki zavira tumor, tako da se celice manj obnovijo. To lahko povzroči nastanek in širjenje raka.

Da bi se zaščitili, strokovnjaki priporočajo uporabo kreme za sončenje z vsaj faktorjem SPF 15, ki dokazano znatno zmanjša tveganje za melanom, vendar raziskovalci v nedavni norveški študiji za izhodišče predlagajo zaščito pred soncem z SPF 30. Vodič za zaščito pred soncem The Skin Cancer Foundation ponuja tudi koristne napotke, na primer prekritje kože, izkoriščanje senčnih točk, ko le lahko, in izbira pravega zaščitnega sredstva.

Povzeto po: Outdoor Exercise Doesn’t Raise Melanoma Risk—as Long as You Take Precautions, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ