Vadba naj bi zavirala apetit

Vadba naj bi zavirala apetit
15.04.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Nove raziskave kažejo, da naj bi vadba zavirala in ne zviševala apetit.

Raziskovalci na univerzi Loughborough so izvedli raziskavo, pri kateri so želeli ugotoviti, ali vadba res zvišuje apetit ali ne. V ta namen so izvedli dva eksperimenta, da bi preučili apetit in z njim povezane črevesne hormone, ki so ključni pri uravnavanju nivojev lakote.

V prvem eksperimentu je sodelovalo 12 žensk, ki so imele tri študijske obiske. Med prvim so zaužile toliko kalorij, kot jih potrebujejo na neaktiven dan. Ob drugem obisku so zaužile enako količino hrane oziroma kalorij, le da so morale ob tem v teku dneva izvesti tudi srednje težek trening v obliki 90-minutnega teka. Ob zadnjem, tretjem obisku, so ženske zaužile najmanj kalorij, in sicer toliko manj, kolikor so jih porabile med tekom. Proti koncu vsakega dneva raziskave, pa jim je bil za 30 minut dovoljen prosti dostop do bifeja s hrano z navodilo, da lahko jedo karkoli in kolikor želijo.
Rezultati so pokazali, da so bile udeleženke bolj lačne na dneve, ko so zaužile manj hrane, zato so takrat v bifeju s hrano pojedle več. V tem primeru so tudi izločile višje koncentracije črevesnega hormona, ki regulira apetit. Več tega hormona se je izločilo tudi, ko so vadile, zato so v primerjavi z dnevi, ko niso vadile, pojedle manj.

V drugem eksperimentu, ki so ga izvedli, je sodelovalo 10 žensk in 10 moških, ki so imeli dva študijska obiska. Ob vsakem so dobili standardne obroke, imeli pa so tudi 30 minutni dostop do bifeja s hrano. Edina razlika je bila v tem, da so ob drugem obisku tekli eno uro. Rezultati so pokazali, da so po teki udeleženci raziskave imeli manjši apetit in so zato tudi pojedli manj hrane v bifeju.

Raziskava je torej pokazala, da vadba res lahko zatre apetit, zaradi česar je moč zaužiti manj kalorij. Razlog za to je, da vadba stimulira črevesni hormon, ki apetit zmanjša.

Je tudi vaš apetit po treningu manjši ali pa bi lahko takrat pojedli vse, kar vam pride pod roke?
Če ste med tistimi, ki vam vadba spodbudi apetit, poskrbite, da boste pojedli manjši obrok takoj po treningu (šejk, jogurt in jagodičevje itd.), malce kasneje pa si privoščite normalen obrok z zadostno količino beljakovin in polnovrednih ogljikovih hidratov. Ker telo ta hranila prebavljajo dlje časa, boste tudi dlje časa siti.
Če nasprotno po vadbi dlje časa ne morete zaužiti konkretnega obroka, si pomagajte s šejkom, ki bo poskrbel za hitro regeneracijo po vadbi. Večji obrok pa si privoščite, ko boste začutili lakoto.

Povzeto/ prirejeno po članku: Study: Run more, eat less, ki je dostopen tukaj www.runnersworld.com/fridge-wisdom/study-run-more-eat-less

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ