Vadba za moč vam lahko podaljša življenje

Vadba za moč vam lahko podaljša življenje
01.09.2021 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Študija razkriva, da vadba za moč zmanjšajo možnost za prezgodnjo smrt za kar 23%.

Aktivnost je dobra za zdravje. Tek, na primer, izboljša razpoloženje in energijo, obenem pa tudi zmanjša možnost za bolezni srca in kap. A če ste do sedaj izvajali le kardio vadbo, bo čas, da v vaš vsakdan vpeljete nekaj sprememb, ki bodo še dodatno izboljšale vaše zdravje. Nove raziskave, objavljene v reviji American Journal of Epidemiology namreč razkrivajo, da je vadba za moč ravno tako pomembna, če ne še bolj, kot aeroben trening ter da prispeva k podaljšanju vašega življenja. 

Raziskovalci univerze v Sydneyju so preučevali povezavo med vadbo za moč (z uporabo naprav za vadbo in vadbo z lastno težo) in razlogi za smrtnost (rak, bolezni srca itd.) z uporabo podatkov in zdravstvene raziskave za Anglijo in Škotsko med leti 1994 in 2008. Skupaj je v njej sodelovalo več kot 8300 odraslih.

Ugotovili so, da je razlog za prezgodnjo smrt iz kateregakoli razloga zmanjšan za 23%, prav tako pa je kar za 31% zmanjšana možnost smrti zaradi katerega od rakov. »Študija kaže, da je lahko vadba, ki spodbuja mišično moč, enako pomembna za zdravje kot aerobne dejavnosti, kot sta tek ali kolesarjenje,« je povedal Emmanuel Stamatakis, vodilni avtor in izredni profesor na univerzitetni šoli za javno zdravje in centru Charles Perkins. 

V skladu s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije o telesni dejavnosti bi morali odrasli, stari od 18 do 64 let, vsak teden izvesti okoli 150 minut aerobne aktivnosti in dva treninga moči. »Naše dosedanje sporočilo je bilo samo, da se premaknemo, vendar ta študija spodbuja, da po potrebi premislimo o razširitvi vrst vadbe, ki jih spodbujamo za dolgoročno zdravje in dobro počutje,« je dejal Stamatakis.

Kot smo poročali v preteklosti, vadba za moč pospeši vaš metabolizem, pokuri veliko kalorij (v 13-minutnem krogu šestih vajah z uporom lahko porabite 346 kalorij), izboljša vašo skupno gibljivost sklepov in zmanjša tveganje za poškodbe.

Zato nadaljujte z vadbo, v svojo rutino začnite dodajati sklece, planke, počepe in karkoli drugega, na kar pomislite. Dolgoročno se bo splačalo. 

Povzeto po: Strength training adds years to your life, ki je dostopen tukaj

Značke: Zdravje, Trening
Ključne besede:
vadba za moč mišice
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ