Vam lahko plavanje pomaga teči še hitreje?

Vam lahko plavanje pomaga teči še hitreje?
21.09.2019 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

5 razlogov, zakaj bi vsak tekač moral biti tudi plavalec.

Plavanje pomaga zmanjšati pogoste tekaške poškodbe
Nič nenavadnega ni, da se mnogi na počitnicah radi zadržujejo v vodi. Mišice, ki so zaradi treningov večkrat tedensko na udaru pa se tako tudi dobro sprostijo. V vodi namreč lebdimo, kar zmanjša pritisk in stres na sklepe, mišice, kite in ligamente. Zato pa je tudi poškodb, povezanih s tekom manj, kar pomeni, da je tek smiselno, vsaj enkrat tedensko, zamenjati s plavanjem.

Plavanje vam pomaga teči še hitreje
Glede na študijo, objavljeno v reviji European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology, so tekači, ki so svoji rutini v obdobju 10. tednov dodali še redne treninge plavanje, izboljšali čas svojega teka na 3,2km za kar 13 sekund. Kar je konkreten napredek v zmogljivosti.

Pomaga izboljšati delovanje srca in ožilja
Ker večina tehnik plavanja zahteva zadrževanje ter globoko vdihe in hitre, kratke izdihe, se sčasoma izboljša tudi delovanje srca in ožilja. Tako tudi silite telo, da deluje s kisikom, ki ga že ima. Glede na študijo, objavljeno v Scandinavian Journal of Medicine in Science, je po le 12-ih treningih plavanja z nadzorovanih dihanjem, 18 posameznikov pokazalo 6% izboljšanje tekaške učinkovitosti.

Lahko prispeva k izboljšanju moči nog
Voda je kar 800% gostejša od zraka, zato je plavanje najboljši trening za premagovanje upora. Trening bo pa za odtenek napornejši in še učinkovitejši, če boste uporabljali pripomočke, ki bodo, na primer, izolirali noge, ki bodo tako morale delati še bolj intenzivno. A prav zaradi tega bodo vaša meča močnejša, prav tako pa tudi mišice okoli sklepov, kar vam bo posledično pripeljalo do tega, da boste imeli v nogah več moči.

Pomaga pri hitrejši regeneraciji
Študija, imenovana Učinki regeneracijskega plavanja na kasnejšo tekaško zmogljivost, obljavljena v reviji International Journal of Sports Medicine, je razkrila, da so regeneracijske aktivnosti, ki temeljijo na plavanju, izboljšale vadbo naslednji dan v primerjavi s pasivno regeneracijo. Torej nekaj lahkotnih dolžin v bazenu med tekaški treningi bo dovolj za to, da boste svoj tek še izboljšali.

Povzeto po: Can swimming help you run faster?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ