Vas v hladu srbi koža? To je vzrok!

Vas v hladu srbi koža? To je vzrok!
22.01.2020 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Verjeli ali ne, težava se v hladnih dneh pojavi pogosteje kot bi si mislili.

Tek na prostem v hladnih dneh ima svoje temne strani. Ena od nevarnosti sta sneg in led, druga pa hlad, ki ima velik vpliv na vaše telo. Pri nizkih temperaturah se namreč najbolj izpostavljeni deli telesa, na primer noge, ohladijo, ko se vrnete domov in se telo ogreje, pas koža začne noro srbeti. Včasih se zaradi srbečice pojavi celo kakšna modrica, a to ni nič nenavadnega, če tečete pri zelo nizkih temperaturah, gre pa za težavo imenovano hladna urtikarija ali reakcija na hlad, ki se pojavi na koži nedolgo potem, ko ste bili izpostavljeni hladu (vir Mayo Clinic). 

Če ne nosite ustreznih pajkcih, vam lahko začne tkivo na nogah zmrzovati, tako kot se ohladijo roke, če ne nosite rokavic. Vzrok za srbečico pa je najverjetneje kriv proces ogrevanja. Ko vam je mrzlo, se telo bori, da ohrani topel osrednji del telesa, kjer so vitalni organi. Torej gre manj krvi v druge dele telesa, kot so roke, stopala in noge. Zato je tako pomembno, da v hladu dobro pokrijete svoje okončine.

Rešitev je torej preprosta, naslednjič ko boste spet tekli na prostem v res hladnem vremenu, se toplo oblecite. Priporočamo vam, da si nadenete pajkice, ki so prilagojene za hladne dni, saj vas bodo prijetno grele. Da preprečite vetru, da bi vas prepihal, pa si čez majico nadenite jakno, odporno proti vetru. Vsekakor pa izberite jakno, ki vam sega čez boke, da bo čim večji del vašega telesa na toplem. Za piko na i pa se pred odhodom na trening še dobro ogrejte, saj bodo tako mišice ogrete in jim ne bo potrebno tako močno delati.

Povzeto po: Your Skin Itching in the Cold Is Common—Here’s Why It Happens, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ