Visok krvni tlak pri ženskah lahko privede do težav s srcem

Visok krvni tlak pri ženskah lahko privede do težav s srcem
05.06.2021 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Dobra novica je, da lahko redno gibanje - kot je tek - in uravnotežena prehrana težave omilita.

Četudi se počutite zdravi in močni, bi morali, kot pravi študija, objavljena v European Journal of Preventive Cadriology, ko dopolnite štirideset let, prednostno preverjati krvni tlak - že rahlo povišan odčitek ima namreč veliko večje tveganje za težave s srcem, ko se starate. Raziskovalci so ugotovili, da to še posebej velja za ženske.

Z uporabo 16-letnih zdravstvenih podatkov za nekaj več kot 6000 žensk in približno 6000 moških, ki so sodelovali v norveški študiji, so raziskovalci ugotovili, da so ženske z nekoliko povišanim krvnim tlakom podvojile tveganje za akutni koronarni sindrom (stanja, povezana z nenadnim zmanjšanim pretokom krvi v srce) v srednjih letih. To pomeni krvni tlak, ki znaša 130 do 139 sistoličnih (zgornja številka) in 80 do 89 diastoličnih (spodnja številka) mmHg (milimetrov živega srebra). 

Po besedah vodilne avtorice študije Ester Kringeland, dr.med., na Oddelku za klinične znanosti na Univerzi v Bergnu na Norveškem tega združenja moški niso našli. »Naše ugotovitve verjetno odražajo osnovne razlike v biologiji žil med ženskami in moškimi, zlasti v majhnih arterijah,« je povedala. Dodala je, da čeprav je bila študija osredotočena na odrasle v srednjih letih, imajo mlade ženske v povprečju nižji krvni tlak kot moški. Ker je prag visokega krvnega tlaka pri obeh spolih enak, to pomeni, da imajo ženske že pred diagnozo višji krvni tlak. »Z drugimi besedami, mlade ženske z visokim krvnim tlakom imajo morda naprednejšo bolezen v primerjavi s hipertenzivnimi mladimi moškimi,« je dejala Kringelandova.

Rešitev? Pojdite na pregled. Rekla je, da bi se morale vse odrasle ženske, ne glede na starost, zavedati višine krvnega tlaka. Običajno zadostuje ocena na pet let, toda to mora biti na vsaka leto do dve, če imate druge dejavnike tveganja za bolezni srca, kot so debelost, diabetes, avtoimunske motnje ali zapleti v nosečnosti. Če imajo starši povišan krvni tlak, je še toliko bolj pomembno, da se zavedate kakšen je vaš krvni tlak. 

Če se izkaže, da se začne vaš tlak rahlo povišati, vendar premalo, da bi ga diagnosticirali kot hipertenzijo, lahko spremembe v načinu življenja pomagajo, je dejal Kringelandova. »Priporočljivo je, da vzdržujete normalno telesno težo, redno telovadite in imate zdravo prehrano. Izogibajte se tudi kajenju in prekomernemu uživanju alkohola in soli.«

Če vam to ne bo pomagalo zmanjšati pritiska, vam bo vaš zdravnik morda predlagal zdravila, ki lahko znižajo krvni tlak. Predvsem pa vzemite svarilo resno, četudi se počutite dobro. Kringelandova je dodal, da so prejšnje raziskave pokazale, da je krvni tlak močnejši dejavnik tveganja za bolezni srca pri ženskah kot pri moških - zato je ozaveščenost o tem, kakšno je stanje z vašim krvnim tlakom zelo pomembno.

Povzeto po: High Blood Pressure in Women Can Lead to Heart Issues Down the Road, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ