Vsakodnevna vadba ni dobra za vaše duševno zdravje

Vsakodnevna vadba ni dobra za vaše duševno zdravje
13.10.2018 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Pretirano posvečanje vadbi ima lahko negativne učinke na vaše duševno zdravje.

V ZDA je bila pred časom izvedena študija, ki je preučevala razmerje med vadbo in psihičnim zdravjem, s katero so raziskovalci želeli razumeti vpliv vadbe, pogostost le te, trajanje in intenziteto na posameznikovo duševno zdravje.

Študija, objavljena v The Lancet Psychiatry Journal, razkriva, da so posamezniki, ki so redno bili aktivni imeli manj slabih dni kot tisti, ki niso bili. Timski športi, kot sta kolesarjenje ter aerobna vadba (tek in joggin), naj bi imeli nabolj ugoden učinek na duševno zdravje. Druge študije so razkrile tudi, da tek ljudi spreminja v bolj srečne. Sicer pa na izboljšanje zdravja vplivajo tudi druge aktivnosti, kot so domača opravila in tekanje za malčki.

Pri odraslih, ki so sodelovali v študiji, so odkrili, da se je njihovo duševno zdravje znatno izboljšalo. Tisti, ki so povečali fizično aktivnost, so namreč iz 3,4 dni slabega duševnega zdravja mesečno prešli na le dva. Na tiste, ki so jim predhodno diagnosticirali depresijo, pa je vadba imela še bolj pozitiven učinek. V primeru vadbe so imeli težave z duševnih zdravjem namreč le 7 dni mesečno, pred tem pa kar 11. Te dokaze potrjuje tudi študija Univerze Adelaide, ki pravi, da že dva dneva aktivnosti zmanjšata možnost za depresijo. Koliko vadbe je preveč? Tako kot pretiravanje z vadbo lahko vpliva na vaše fizično počutje, lahko vpliva tudi na duševno. Kot pravijo strokovnjaki, aktivnost v trajanju od 30-60 minut vsakih nekaj dni je nekako optimalna količina fizične aktivnosti za pozitivno duševno zdravje.Več kot to lahko dober učinek pokvari. Če, na primer vadite 23x na mesec ali več kot 90 minut na trening, to lahko škodljivo vpliva na vaše duševno zdravje. A ker smo si ljudje različni, ni nujno, da to velja za vse. Nekateri so namreč bolj občutljivi, spet drugi manj.

Povzeto po: Exercising every day might not be good for your mental health, according to new study, ki je dostopen tukaj

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ