Za tekače začetnike: vrste tekov, ki jih morate poznati in vpeljati v svoje treninge

Za tekače začetnike: vrste tekov, ki jih morate poznati in vpeljati v svoje treninge
30.03.2024 AVTOR: Tina Ambrožič
Lahko je postati tekač, a če želite svoj tek izboljšati, boste morali usvojiti različne vrste teka. Kateri so to?

Kratki, a hitri teki
Kratki, intenzivni in hitri teki med katerimi imate nekaj trenutkov, da zajamete sapo, vam bodo pomagali na različne načine. Kot prvo bo vaša hitrost med teki na dolge razdalje boljša, obenem pa se bo telo tudi naučilo hitrejše regeneracije.

Dolgi teki
Dolge razdalje boste lahko premagali le tako, da jih boste tudi pretekli. To vam bo uspelo tako, da boste postopoma stopnjevali dolžino teka, se naučili, kdaj teči hitreje, kdaj počasneje ter se ob tem krepili tudi v glavi. Mentalna zmogljivost je namreč včasih pomembnejša od fizične, saj je prav glava tista, ki vas lahko pripelje čez ovire, ki se včasih pojavijo na dolgih tekih.

Tempo tek
Tempo teki vključujejo intervale teka, ki je hitrejši od tempa, ki ste ga vajeni, a vseeno ti niso tako hitri, da bi jih bilo težko vzdržati. Sicer pa je dolžina intervala odvisna od vaših ciljev, običajno pa se meri v minutah ali v razdalji.

Tek za moč
Tek za moč se ne izvaja na ravnih površinah, temveč na vzpetinah, saj boste le tako lahko okrepili svoje telo ter posledično izboljšali hitrost teka.

Regeneracijski tek
Vsak tek nikakor ne sme biti naporen, nekateri morajo namreč biti tudi krajši in lahkotni, da na njih, po napornih tekih, le dobro pretegnete noge in se nadihate zraka. Telo vam bo hvaležno zanje.

Povzeto po: The Beginning Runner ’s Workout Arsenal, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ