Hrana, ki vam lahko pokvari spanec

Hrana, ki vam lahko pokvari spanec
25.10.2018 AVTOR: A. T., Foto: Lipton/ Facebook

Se sprašujete, zakaj ne morete spati? Morda je zato kriva hrana, ki ste jo pojedli pred odhodom v posteljo …

Kokosovo olje
Kokosovo olje je res da zdravo, a ima na vaš spanec lahko negativne učinke. Študija, objavljena v Journal of Sleep Research je razkrila, da uživanje heksadekanoične kisline, nasičene maščobe, ki se nahaja v kokosovem olju, lahko vpliva na vašo zmožnost za kvaliteten spanec. Zato kokosovo olje raje zamenjajte za olivno, ki vsebuje nenasičene maščobe ter ugodno vpliva na srce.

Čaj
Čaj vas bo morda res pogrel, lahko pa vas tudi razbudi, sploh, če uživate črni in zeleni čaj. Oba namreč vsebujeta kofein in druge sestavine, ki motijo spanec. Teobromin, ki se prav tako nahaja v omenjenih čajih, pa deluje kot diuretik in povečuje srčni utrip. Zato, če brez čaja v večernih urah ne morete, izberite takega, ki ne vsebuje kofeina oziroma teina.

Paradižnikova omaka
Mmm, paradižnikova omaka na testeninah je odlična izbira, a ne v večernih urah. Kislina v paradnižnik namreč lahko povzroči zgago, amino kisnila tiramin pa lahko spodbudi možgane k izločanju noradrenalina, stimulansa, ki spodbudi možgansko aktivnost in zavira spanje.

Čokolada
Čokolada, ta sladka pregreha se vedno prileže, a v večernih urah ni najbolj priporočljiva, saj vsebuje kofein. To pa bo najbolj prizadelo tiste, ki kave in drugih kofeinskih napitkov ne uživajo. Obenem čokolada, kot tudi čaj, vsebuje teobromin, ki deluje kot diuretiki in povečuje srčni utrip. Alkohol Včasih kozarček vina ali dva v pozno popoldanskih ali večernih urah ter dobri družbi še kako pašeta. A kaj, ko boste zato slabo spali, saj bo alkohol preprečil globok spanec, če boste do tega sploh prišli.

Steak
Steak ni slaba izbira, a nikakor ne v večernih urah, ko se želite naspati. Hrana z veliko nasičene maščobe, kot je steak, vam bo kvaliteten spanec namreč preprečila, saj se dlje časa prebavlja, kar pomeni, da bo budna tudi vaša prebava. Zato si za večerne ure raje privoščite kakšen lažji obrok.

Napitki z mehurčki
Napitki z mehurčki običajno vsebujejo kofein in sladkor, kar pomeni, da boste polni energije, o spanju pa boste lahko le sanjali. Zato si namesto tovrstnih napitkov pred spanjem raje privoščite skodelico toplega mleka.

Povzeto po: 7 foods that can affect your sleep, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ