Za zdravo srce ne pozabite na vitamin K

Za zdravo srce ne pozabite na vitamin K
14.09.2021 AVTOR: A. T., Foto: Fage/ Facebook

Dodajte listnato zelenjavo, brokoli, brstični ohrovt in avokado v vaš jedilni že danes.

Dodajte listnato zelenjavo, brokoli, brstični ohrovt in avokado v vaš jedilni že danes.

Po novi raziskavi, objavljeni v reviiji Journal of the American Heart Association, je prehrana, bogata z živili, ki vsebujejo vitamin K, lahko pomemben zaščitni učinek za zdravje srca.

Raziskovalci so pregledali podatke o prehrani več kot 50.000 ljudi, ki so sodelovali v desetletni študiji na Danskem. Ugotovili so, da imajo tisti, ki so jedli več hrane z visoko vsebnostjo vitamina K, 21 odstotkov manjše tveganje za nastanek aterosklerotične bolezni srca in ožilja kot tisti, ki so jedli najnižje količine. Učinek je bil največji pri tistih, ki so uživali zeleno listnato zelenjavo in rastlinska olja, ki imajo obliko vitamina K1, po mnenju avtorice dr. znanosti Nicole Bondonno, raziskovalke na Inštitutu za raziskave prehrane na univerzi Edith Cowan v Avstraliji. Kot je povedala je bilo tudi manjše tveganje med tistimi, ki so jedli hrano z visoko vsebnostjo v obliki K2, ki jo najdemo v živalskih proizvodih in fermentirani hrani.

Čeprav je možno povečati vitamin K z jemanjem dodatkov – v kolikor lahko na enak način izolirate druge vitamine ali minerale - prejšnje študije o dodatkih na splošno postavljajo dvom o tem, ali je to najboljši način. Na primer, raziskava leta 2019 je preučevala opazovalne študije in naključna preizkušanja multivitaminov, antioksidantov, folne kisline, vitamina E, folne kisline in beta-karotena, ki so za zdravje srca in ožilja veliko obetali. Toda raziskovalci so našli malo dokazov, da je kateri od njih pomagal pri preprečevanju ali zdravljenju bolezni srca in ožilja.

Pridobivanje teh spojin s hrano pa je povsem druga zgodba. To pa zato, ker prehranski viri nimajo le vrste vitaminov, ampak imajo tudi vlaknine, antioksidante in zdrave maščobe, ki vsi skupaj izboljšajo delovanje srca, pravi Robert Greenfield, kardiolog in lipidolog pri MemorialCare Heart & Vascular Inštitut v medicinskem centru Orange Coast v Kaliforniji. Na primer, živila z visoko vsebnostjo vitamina K - na primer temna listnata zelenjava, brokoli, brstični ohrovt in avokado - so bogata tudi z drugimi vitamini in minerali, ki koristijo srcu, je povedal Greenfield. Ti vključujejo železo, magnezij in cink. Meso in mlečni izdelki z veliko vitamina K - na primer goveja jetra, piščanec in trdi siri - prav tako zagotavljajo beljakovine in zdrave maščobe. Greenfield je dodal, da je vitamin K topen v maščobi, kar pomeni, da za pravilno absorpcijo potrebujete malo maščob, zato so lahko tudi dobra izbira.

Še ena prednost vnosa vitamina K za vašo prehrano: ni potrebno veliko truda, da bi videli koristi. V nedavni študiji tisti, ki so imeli več vitamina, niso videli večjih koristi, je dejal Bondonno. Tako je dodajanje živil kot sta blitva ali špinača vsakodnevnemu obroku, verjetno dovolj za okrepitev srca, je dejala. »Številne bioaktivne spojine v zelenjavi, bogati z vitaminom K, vas lahko zaščitijo pred drugimi kroničnimi boleznimi na različne načine.«

Povzeto po: Vitamin K Benefits Include Boosting Your Heart Health, New Research Shows, ki je dostopen tukaj

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ