Zadostna količina omega-3 lahko pomaga zmanjšati tveganje za srčne bolezni

Zadostna količina omega-3 lahko pomaga zmanjšati tveganje za srčne bolezni
19.12.2020 AVTOR: A. T., Foto: Fage/ Facebook

Raziskovalci menijo, da ima zmanjšanje vnetij v telesu vlogo pri krepitvi zdravja srca.

Kako pogosto dodajate ribe v svoj meni? Ne le, da so polne zdravih maščob, vitamina B in kalija, še en razlog, da jih dodate v svojo prehrano, je ta, da pomagajo zmanjšati vnetja v telesu in zmanjšajo tveganje za srčne bolezni.

V nedavni študiji, objavljeni v reviji Ateroskleroza, so raziskovalci preučevali eikozapentaenojsko kislino (EPA) in dokozaheksaenojsko kislino (DHA), dve vrsti omega-3 maščobnih kislin, ki jih najdemo v ribah in školjkah. Ugotovljeno je bilo že, da EPA in DHA zmanjšujeta tveganje za bolezni srca z zmanjšanjem vnetja. To je prva študija, ki primerja učinek DHA in EPA na sposobnost belih krvnih celic, da izklopijo vnetja in pospešijo celjenje, je povedala Stefania Lamon-Fava, dr. iz Centra za raziskave človeške prehrane USDA o staranju na univerzi Tufts.

Med 34-tedenskim poskusom je za osnovno primerjavo majhna skupina ljudi najprej zaužila 3 grame sončničnega olja na dan (ki ne vsebuje omega-3). Nato so udeleženci dvakrat na dan dobivali dodatke ribjega olja, ki so vsebovali EPA ali DHA, ki so jih jemali 10 tednov, 10 tednov pa dodatka niso jemali. Dodatke EPA in DHA je pripravilo podjetje, specializirano za pripravo ribjega olja, s sardelami iz ribogojnic ob pacifiški obali. Rezultati so pokazali, da so tisti, ki so jemali dodatke, ki vsebujejo omega-3, opazili nižjo vrednost vnetij, vendar z nekoliko drugačnimi rezultati.

EPA in DHA zmanjšujeta nastajanje protivnetnih beljakovin s kroženjem belih krvnih celic, pri čemer je DHA v tem pogledu učinkovitejša od EPA. Ugotovljeno pa je bilo, da EPA, ne pa tudi DHA, aktivira beljakovine in celice, ki sodelujejo v procesu zdravljenja. Zato je ravnovesje protivnetnosti in celjenja z EPA bolje doseči kot DHA, je dejala Lamon-Fava. 

Trenutno Ameriško združenje za srce (AHA) in prehranske smernice predlaga dva ribja obroka na teden. Lamon-Fava je dodala, da je bila ta študija sicer izvedena z odmerki, večjimi od tistih, ki jih lahko dosežemo z dvema ribjima obrokoma na teden, zato bo morda treba dodati prehranske dodatke, da bi lahko videli kakšne rezultate. »Vnetje je glavni vzrok številnih kroničnih bolezni, vključno s srčno-žilnimi boleznimi,« Z zmanjšanjem vnetja se lahko, v tem primeru z omega-3 v dodatkih ribjega olja, upočasni napredovanje bolezni srca in ožilja, v nekaterih primerih pa tudi obrne. 

Če povzamemo: Po podatkih Nacionalnega inštituta za zdravje ni določene priporočene količine za EPA ali DHA, ki bi jo morali dnevno zaužiti. Je pa priporočljivo, da moški zaužijejo 1,6 grama, ženske pa 1,1 grama omega-3 na dan. Te koristi lahko dosežete, če v vaši prehrani tedensko dovolj rib, če jih ni, razmislite o uživanju omega-3 v obliki prehranskih dodatkov. 

Povzeto po: Getting Enough Omega-3s May Help Lower Your Risk of Heart Disease, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ