Zakaj imajo športniki radi kompresijska oblačila?

Zakaj imajo športniki radi kompresijska oblačila?
25.01.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Kompresijska oblačila športniki pogosto uporabljajo tako med treningom, kot tudi po njem. Z njimi naj bi bila vadba preprosto boljša, regeneracija pa hitrejša. Vas zanima, kako lahko par kompresijskih nogavic ali kompresijskih oblačil povzroči tako spreme

Zakaj naj bi bila koristna
Kompresijske nogavice pospešijo pretok krvi, zato so jih zdravniki sprva priporočali posameznikom, ki so imeli težave s slabim pretokom krvi in krčne žile. Sicer pa se s krvjo pretaka tudi kisik, ki pa je ključnega pomena med vadbo. Takrat namreč mišice intenzivno delajo, zato potrebujejo več kisika, ki spodbuja celični respiratorni proces, ki vam daje energijo. Zato med aktivnostjo tudi več in hitreje dihate, kisik, ki ga dobite v telo pa skozi kri pride do mišic, ki ga nato spremenijo v energijo.

Kakšno so njihovi učinki?
Leta 2011 so izvedli študijo z različnimi vrstami kompresijskih oblačil in razkrili, da ni znanstvenih indikacij, da bi res imela kakšne učinke pri uporabi med vadbo. Imajo pa zato učinke pri regeneraciji telesa po treningu. Ker omejujejo krvne žile, lahko s tem zmanjšajo otekanje, ki sicer otrdi mišice in sklepe, zaradi česar je vadba dan po tem težja. Obenem pa so kompresijska oblačila primerna tudi zato, ker nudijo oporo in s tem zmanjšajo bolečine v mišicah, saj med vadbo pride do mikro poškodb, ob katerih lahko pride tudi do vnetij.

Kdaj jih je torej bolje uporabljati?
Načeloma je kompresijska oblačila bolje nositi po aktivnosti, kot med njo. A če vam ustrezajo tudi med vadbo in menite, da je ta tudi zaradi njih boljša, ne bo nič narobe, če jih boste nosili.

Povzeto/ prirejeno po: What Does Compression Clothing Really Do to Your Body?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ