Zakaj je pomembno, da krepite fleksor kolčnega sklepa?

Zakaj je pomembno, da krepite fleksor kolčnega sklepa?
24.09.2021 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Ignoriranje teh ključnih mišic lahko povzroči dolgotrajne težave z mobilnostjo in lahko vpliva na vašo uspešnost na kratki rok.

Ko gre za krepitev mišic spodnjega dela telesa, ki poganjajo vaše noge za tek, se večina tekačev osredotoči na kvadriceps in zadnje stegenske mišice. Kaj pa fleksorji kolčnega sklepa? Jim posvetite kaj pozornosti? Nedavna študija, objavljena v Archives of Gerontology and Geriatrics  kaže, da bi vam ignoriranje le-teh v starosti lahko prineslo težave z mobilnostjo.

Raziskovalci so pregledali 433 starejših odraslih in ocenili njihovo telesno funkcijo z močjo stiska pesti, upogibom kolka, iztegom kolka, dvigom kolka, iztegom kolena in upogibom prstov. Udeležence so prosili, naj opravijo več testov mobilnosti, kot so vstajanje s stola petkrat, ne da bi pri tem uporabili roke – kar se pogosto uporablja za merjenje »spretnosti prenosa«, kar pomeni vašo sposobnost hitrega aktiviranja mišic spodnjega dela telesa, pa tudi stoje na enem stolu in šprinta navzgor po stopnicah. Leto kasneje so opravili iste ocene in teste, da bi ugotovili, ali se je njihova funkcija povečala, ostala enaka ali zmanjšala.

Ljudje, katerih funkcija se je zmanjšala, so imeli občutno šibkejšo upogibno moč kolka v primerjavi s tistimi, ki so na testih naredili enako ali bolje. To je raziskovalce pripeljalo do zaključka, da bi lahko osredotočenost na moč upogibanja kolka s staranjem imela precejšnje koristi.

Čeprav je bila študija narejena na starejših odrasli, ki so pretežno sedeči, se lahko rezultati prenese na mlajše ljudi in tiste, ki so aktivni. Pravzaprav bi lahko tek in drugi športi s ponavljajočimi se gibi povečali tveganje za šibke upogibne mišice kolka, če si ne vzamete časa, da se osredotočite na njihovo krepitev.

Na primer, študija o mladih odraslih nogometaših je preučila aktivacijo mišic med igro in ugotovila, da so tiste z omejenimi ali skrajšanimi upogibnimi mišicami kolka pokazale manjšo aktivacijo gluteusnih mišic, kar bi jih lahko ogrozilo zaradi poškodb spodnjih okončin.

Druga študija z nogometaši je pokazala, da so vaje za potisk kolka - namesto počepov - povečale zmogljivost šprinta, predvsem zato, ker so gluteusnim mišicam omogočile učinkovitejše sprožanje.

Vaje za krepitev kolka so obenem odlična možnost za izboljšanje moči v kolčnih ekstenzorjih. Ob vsakem uvajanju vaj za krepitev kolkov pa je nasvet enak, meni Brad Schoenfeld, docent za znanost o vadbi na CUNY Lehman College in avtor Znanosti in razvoja mišične hipertrofije: »S katerokoli vajo za kolke morate začeti počasi, osredotočite se na pravilno postavitev in večje število ponovitev ter relativno lažjo obremenitev, da bi imeli dovolj vaje.«

Povzeto po: Why Strengthening Your Hip Flexors Is Important, According to New Research, ki je dostopen tukaj

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ