Zakaj je priporočljivo tekaške copate uporabljati le za tek

Zakaj je priporočljivo tekaške copate uporabljati le za tek
29.03.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste od kolegov tekačev že slišali kdaj nasvet, da morate tekaške copate uporabljati le za tek? Pa veste tudi zakaj je temu tako? Preberite si v naslednjih vrsticah.

Tekaški copati so narejeni le za tek
Tako kot so copati za aerobiko ali tenis narejeni posebej za omenjena športa, tako so tudi tekaški copati narejeni le za tek. Copat, namenjen določeni aktivnostni je namreč prilagojen na določeno gibanje in vašemu telesu tudi nudi zaščito v primeru teh gibov. Za tek, pri katerem so najbolj na udaru sklepi, tako potrebujete, na primer obutev, ki bo ublažila silo doskoka na vaše sklepe. Teh ugodnosti pa ne boste potrebovali, na primer pri kolesarjenju, zato zanj potrebujete spet drugo vrsto obutve.

Da ostanejo dlje časa v uporabi
Tekaški copati običajno niso poceni, pa tudi obrabijo se hitro in tako jih morate po približno 500-800 pretečenih kilometrih že zamenjati. Če jih ob tem uporabljate še za kaj drugega, na primer hojo, kolesarjenje, aerobiko itd., bodo za zamenjavo primernejši še veliko prej. Da temu ne bi bilo tako jih torej raje uporabljate le za tek, za druge aktivnosti pa si omislite drugo, primernejšo obutev.

So lahko motivacija za tek
Tudi vas copati za tek spomnijo na tek in ste, po tem, ko si jih nadenete vznemirjeni, ker boste kmalu začeli s treningom? Nič nenavadnega in tudi ne slabega. Športno opremo namreč povezujete z določeno aktivnostjo, ki vam je v veselje, zato je lahko ta tudi dober motivator, da se spravite v pogon. Če je obenem še pisana, privlačna in udobna, še toliko bolje, saj jo boste radi nosili in v njej tudi vadili.

Kvalitetni copati pomagajo preprečiti poškodbe
Dokler so tekaški copati v dobri formi, vam zagotavljajo, da boste v njih lahko tekli dobro in tudi brez nepotrebnih poškodb. Če bodo preveč izbrabljene, pa boste prav hitro začutili posledice na svoj sklepih in drugih delih telesa. Tudi zato je tekaške copate dobro uporabljati le za tek.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ