Zakaj je vitamin C tako pomemben za zdravje kosti?

Zakaj je vitamin C tako pomemben za zdravje kosti?
30.08.2020 AVTOR: A. T., Foto: Evan-Amos, Wikipedia

Kalcij in vitamin D nista edini mikrohranili, ki igrata vlogo pri preprečevanju poškodb.

Da bi lahko tekli kar se da najbolje, morajo biti vaše kosti zdrave in močne. Kalcij in vitamin D izstopata kot mikrohranili in sta znana sta po tem, da kosti vzdržujeta v top formi - zlasti pri preprečevanju osteoporoze, ko so vaše kosti šibke in krhke. A pregled v reviji Nutrients kaže na to, da je morda čas, da se vitaminu C prizna pozitivne učinke na kosti.

Raziskovalci so pregledali skupno 66 študije, objavljenih med letoma 2000 in 2020, povezane z vitaminom C (znanim tudi kot askorbinska kislina), antioksidanti, rastjo in reapsorpcijo kosti, osteoporozo in izgubo kostne gostote. Ugotovili so - čeprav je potreba opraviti še več raziskav, da vitamin C pozitivno vpliva na rast in reabsorpcijo kosti, kar lahko pomaga pri preprečevanju osteoporoze.

Pomembno je, da so raziskovalci ugotovili, da askorbinska kislina sama po sebi ne more nadomestiti dokumentiranih koristi nadomestnega zdravljenja z estrogenom in dodatkov kalcija, vendar se zdi, da ima komplementarni učinek. To je verjetno zato, ker je vitamin C pomemben antioksidant in sodeluje pri delovanju in vzdrževanju več celic v telesu, pravi Kacie Vavrek, RD, športna dietetina iz državnega univerzitetnega medicinskega centra Ohio, ki pani sodelovala v študiji. Povedala je, da prejšnje raziskave kažejo na to, da vitamin pozitivno vpliva na tvorbo kosti s spodbujanjem beljakovinskega kolagena v kosti in da vodi tudi do povečane mineralne gostote kosti. Vitamin se uporablja tudi za rast in obnovo tkiv, vključno s tetivami, ligamenti in krvnimi žilami ter pomaga pri absorpciji železa. »Študije so pokazale, da imajo tisti z večjim vnosom vitamina C, manjše tveganje za zlome, vključno z zlomi kolka. Ustrezen vnos bo zagotovil, da boste izboljšali tvorbo in moč kosti.«

Priporočeni dnevni vnos vitamina C je 75 miligramov (mg) za ženske in 90 mg za moške. Poleg tega, da okrepi zdravje kosti, lahko vitamin pomaga tudi pri podpori imunskega sistema - še posebej, ker se sezona gripe hitro bliža. Toda, pozor, z vnosom ne pretiravajte, saj lahko naredite več škode kot koristi. Pretiran vnos vitamina lahko povzroči diarejo, slabost, zgago, gastritis, utrujenost, glavobol in nespečnost.

Zadostno količino tega vitamina pa si raje zagotovite s hrano kot pa z dodatki. Pravilna in uravnotežena prehrana je namreč najprimernejši pristop k temu, da si zadovoljite zadostno količino mikrohranil v telesu.

Povzeto po: Why Vitamin C Is Important for Your Bone Health, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ