Zakaj morate uživati ogljikove hidrate

Zakaj morate uživati ogljikove hidrate
28.03.2019 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Izogibanje ogljikovim hidratov je vse bolj moderno, sploh ko gre za izgubo odvečne telesne teže. Žal pa ni tudi zdravo, sploh, če ste aktivni. Preverite zakaj.

Še ena izmed diet, ki je enkrat bolj, drugič manj popularna je dieta oziroma kar diete, pri katerih se morate izogibati ogljikovim hidratom. Ti naj bi bili namreč krivi za vse tiste odvečne kilograme, ki se vas tako vztrajno držijo. A gre spet za eno laž, ki je vse prej kot resnična. Telo za optimalno delovanje potrebuje različna hranila, tudi ogljikove hidrate. Glukoza, ki jo ti vsebujejo, možgani uporabljajo za proizvodnjo energije. Prav tako so ogljikovi hidrati za telo najboljši vir energije v primeru vadbe, sploh če govorimo o teku na dolge proge. A pozitivnih učinkov ogljikovih hidratov za telo je še več ...

Kurijo maščobo
Ogljikovi hidrati ne le zagotavljajo energijo za delo vašim mišicam, ampak omogočajo tudi porabo maščob. Proces, ki ga telo uporablja za to, da spremeni maščobne molekule v energijo, potrebuje glikogen. Če, na primer v telesu nimate shranjenih oglikovih hidratov, bo telo za to, da bi prišlo do energije uporabilo beljakovine oziroma mišično tkivo iz katerega bo proizvedlo glukozo. Gre za proces imenovan glukoneogeneza pri čemer telo pravzaprav je samo sebe, da bi lahko delovalo. Zato je bolje, da svojemu telesu date tudi ogljikove hidrate – tako za to, da vaše telo sploh lahko deluje, kot tudi za to, da lahko normalno tečete. Sicer pa se oglikovi hidrati v ogljikovem telesu shranijo kot glikogen in uravnavajo tudi delovanje kalcija v mišicah, ki skrbi za to, da se mišice lahko krčijo. Ko torej nivo glikogena/ glukoze pade, boste to občutili tako, da boste imeli tudi manj energije.

Če izključiteogljikove hidrate iz prehrane bo izguba teže le začasna
Po tem, ko iz prehrane izključite ogljikove hidrate, se kaj lahko zgodi, da boste hitro izgubili tudi nekaj kilogramov. A preden se začnete veseli, naj vam povemo, da je to v večini voda. Vsak gram ogljikovih hidratov, namreč shrani tudi 3-4g vode. Ko torej te uživate v manjši količini ali sploh ne, je voda prva, ki gre iz vaših mišic in jeter, kar pomeni, da shujšate. A ko jih boste spet začeli jesti, se boste tudi hitro spet zredili.

Zelenjava ne bo dovolj
Res je, da iz zelenjave prav tako lahko dobite ogljikove hidrate, a ti niso dober vir. Zelenjava je odlična za dovajanje hranil telesu, a ne tudi za dovajanje energije. Za slednje je dober kos polnovrednega kruha, še boljše so testenine, pa riž in krompir. Ogljikovih hidrati iz omenjenih virov se bodo kot glikogen shanili v mišicah in jetrih in vam dajali energijo za tek.

Več kot se gibate, več ogljikovih hidratov potrebujete
Koliko ogljikovih hidratov potrebuje je odvisno od tega, kako aktivni ste. Če ne tečete veliko, jih torej tudi ne potrebujete prav veliko in obratno – ob več in daljših tekih, jih boste seveda potrebovali več.

Povzeto po: 5 reasons you should eat the damn carbs, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ