Zakaj vam po noči slabega spanca diši manj zdrava hrana?

Zakaj vam po noči slabega spanca diši manj zdrava hrana?
13.11.2019 AVTOR: A. T., Foto: Wikipedia

Ste slabo spali? Potem bolje, da se izogibate restavracijam s hitro prehrano in slaščičarnam, saj je velika možnost, da si boste zaželeli jesti prav hrano z njihovega menija.

Opravljenih je bilo že veliko študij, ki povezujejo slabo spanje ali nespečnost z večjo željo po ne tako zdravi hrani. Obenem ste, ko vam kronično primanjkuje spanja, tudi nagnjeni k temu, da jeste več. Razlog za to je, kot pravi ena od študij, da vaši možgani potrebujejo več kalorij v obliki hrane, bogate s kalorijami. A kot pravi novejša študija, niso le možgani tisti, temveč z njimi sodeluje tudi vaš nos.

Študija, objavljena v reviji eLife, je zbrala 29 moških in žensk med 18-40 letom ter jih razporedila v dve skupini. Ena je štiri tedne spala normalno zatem pa so lahko spali le štiri ure na noč. Druga skupina je izkusila obratno situacijo. Po vsaki noči so jim bili ponujeni zajtrki kot tudi bife s prigrizki, raziskovalci pa so sledili kaj in koliko hrane so zaužili. Še pred tem pa so jih dali pod magnetno resonanco in jim pod nos dali različne vonje hrane, kot tudi hrano brez vonja, ob tem pa so merili aktivnost možganov.

Vsaka skupina udeležencev je v primeru pomanjkanja spanja pokazala večjo aktivnost v piriformni skorji – delu možganov, ki prejema informacije iz nosu. Ta skupina je po nočeh z manj spanca tudi zaužila več kalorično bogate hrane, kot so krofi, čokolada, čokoladni piškoti in čips. »Predhodne raziskave so pokazale, da pomanjkanje spanja vodi v spremenjeno izbiro vrste hrane, ki jo ljudje uživajo ter da je kronično pomanjkanje spanja povezano z debelostjo.«, je povedal eden od avtorjev študije zdravnik dr. Thorsten Kahnt, asistent profesor nevrologije na šoli Feinberg univerze Northwestern. Kot pravi, je ključno sporočilo njihove študije to, da se razmerje, vsaj delno, lahko razloži s tem, kako se možgani odzivajo na vonje hrane, ko nam primanjkuje spanja. Mogoče je, da je to povezano s sistemom endokanabidoidov, ki so odgovorni za uravnavanje tega, kako delujejo drugi sistemi v telesu. To počne skozi uravnavanje vrste nevrotranzmiterjev in receptorjev, ki so locirani skozi telo in vplivajo na serijo kognitivnih in fizioloških procesov, od delovanja pljuč, uravnavanja bolečine in imunskega odziva do odziva piriformne skorje na različne vonjave.

Določene sestavine endokanabinoidov so obogatene, ko ljudjem primanjkuje spanja. Študija pa kaže, kako je to povečanje povezano tako s spremembami v vnosu hrane kot tudi, kako možgani procesirajo vonje, ko ne spite dovolj. Študija sicer ima svoje omejitve, še posebej zato, ker je bilo vanjo vključenih malo ljudi, pa tudi časovno je bila prekratka. Nenazadnje pa so udeleženci le po eno noč slabše spali. Vseeno pa so rezultati opomnili na to, da je spanje zelo pomembno in da bi morali preučiti naše spalne navade. Vsekakor pa je tudi dobro vedeti, da se je po noči s premalo spanca dobro izogibati restavracijam z manj zdravo hrano in to že takoj zjutraj.

Povzeto po: The scientific reason you crave junk food after a poor night’s sleep, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Ključne besede:
zdravje hrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ