Zakaj vas med tekom bolijo ramena

Zakaj vas med tekom bolijo ramena
16.09.2020 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Razlogov za težave je več, a vsi so rešljivi.

Pred kratkim ste začeli teči ali pa ste povečali svojo kilometrino
Vsakič, ko začnete novo dejavnost - ali povečate intenzivnost trenutne - bo vaše telo začutilo učinke te spremembe, saj se bo prilagajalo povečanim zahtevam. Pomislite na svoj trening v zadnjem tednu dni. Če ste začeli teči po dolgem premoru ali ste nenadoma povečali kilometrino, bodo vse mišice, ki sodelujejo pri teku, vključno z rameni, prve prevzele dodaten stres in bolečino.

V zgornjem delu telesa zadržujete preveč napetosti
Ko se tekači utrudijo ali poskušajo povečati tempo, lahko nehote napnejo vratne mišice in dvignejo ramena. Nekateri drugi tekači pa lahko med korakom nenehno držijo dodatno napetost v zgornjem delu telesa. V obeh primerih lahko ta odvečna napetost utrudi in zategne ramenske mišice ter posledično povzroči bolečine v ramenih. Če te bolečine spremljajo še bolečine v čeljusti in vratu, je to lahko znak, da med tekom zadržujete preveč napetosti. 

Imate slabo držo
Strokovnjaki se strinjajo, da je slaba drža zgornjega dela telesa vzrok za bolečine v ramenih med tekom. Zaradi tega nepravilnega pozicioniranja lahko zgornji trapezius in dvigalne lopatice (vratna mišica, ki se poveže na samem delu hrbtenice) prevzamejo večino dela. In ko se te mišice preveč uporabijo, jih bodo začele boleti. Slaba drža pa lahko včasih povzroči nespecifično bolečino.

Nihanje z rokami je neustrezno
Agresivno nihanje z rokami med tekom, bi lahko preveč obremenilo prsno mišico, pa tudi deltoide in rotatorno manšeto. Prekomerna uporaba teh mišic pa bi lahko povzročila bolečine v ramenih.

Zgornja polovica telesa je šibka
Morda je postavitev vašega telesa med tekom popolna, a če zgornji del telesa ni dovolj močan, da bi med tekom ohranil to pravilno pozicijo, boste verjetno spet zdrsnili v navade, ki povzročajo bolečine, kot je nagibanje naprej ali mahanje rok čez prsi.

Potrebujete nove tekaške copate
Če tečete z obrabljenimi čevlji, vam bo pomanjkanje podpore spremenilo hojo in korak. Te spremembe bodo potovale po telesu navzgor, kar lahko povzroči bolečino (in včasih celo poškodbe) v zgornji polovici. Zato preverite čevlje - so opazno obrabljeni na dnu? Je pena na eni strani neenakomerna? Če je odgovor pritrdilen, bi to lahko pojasnilo vaše nedavne bolečine v ramenih.

Pod stresom ste
Nekateri ljudje čutijo stres v vratu in ramenih, in čeprav je tek lahko odlično sredstvo za lajšanje stresa, ta napetost ne bo nujno popustila, ko si boste nadeli tekaške copate.

Z vso silo pristajate na peti
Če tečete tako, da res močno s peto udarjate ob tla, bo posledični sila pristanka šla skozi vaše telo vse do ramen. Mišice, ki držijo vaša ramena na mestu, se bodo morale z vsakim udarcem pete skrčiti, da bodo zdržale talni udar, ponavljajoče se krčenje pa lahko povzroči utrujenost in bolečino.

Povzeto po: Why You Experience Shoulder Pain While Running and What to Do About It, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ