Zakaj vas med tekom peče zgaga?

Zakaj vas med tekom peče zgaga?
30.12.2018 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Se tudi vi med tekom včasih spopadate z zgago? Preverite zakaj je temu tako in kaj lahko storite, da jo preprečite.

Kako pride do zgage?
Do zgage pride, ko se delno prebavljena hrana, želodčna kislina in prebavni encimi dvignejo po požiralniku navzgor. Spodnji del požiralnika premore splet mišic, ki omogoča hrani in tekočini, da pride v želodec in v normalnih okoliščinah bi ta pot morala biti enosmerna. A če so te mišice oslabljene ali sproščene, se lahko zgodi ravno obratno. In ker požiralnik ni tako močan kot želodčna obloga, kisline žal ne prenese najbolje. Zato pride do neprijetnega žgočega občutka v predelu prsi.

Z zgago se pogosto srečujejo nosečnice, saj dojenček pritiska na trebuh, zaradi česar se vsebina tega dviga navzgor. Podobno se dogaja tudi pri predebelih ljudeh, ali pa pri nekaterih posameznikih, ki jemljejo določena zdravila, uživajo preveč kofeina, tobak in kislo hrano. Nenazadnje pa se z zgago spopadajo tudi nekateri tekači. Razlog zanjo pa je predvsem narava teka. Poskakovanje namreč povzroča pritisk na notranje organe, še posebej na želodec, kar lahko privede do zgage in drugih s kislino povezanih simptomov med ali po teku. Če se s tovrstnimi težavami spopadate tudi sami, si preberite, kaj lahko storite, da težave omilite ali celo preprečite.

Prevetrite svoj jedilnik
Ni lahko ugotoviti, katero živilo je krivo za zgago, zato je najbolje, da prvo omejite ali vsaj za nekaj časa nehate uživati živila, ki so najpogosteje kriva zanjo. To so kava, pomarančni sok, omake na osnovi paradižnika ter začinjena hrana.

Ne pretiravajte s hrano pred tekom
Manjši prigrizek pred tekom vam ne bo delal težav, celotem obrok pa skoraj zagotovo. Uživanje hrane pred vadbo namreč poveča proizvodjo kisline ter obenem privede do sprostitve mišic v spodnjem delu požiralnika, kar seveda privede do refluksa.

Ne nosite pretesnih oblačil
Pretesna oblačila, ki pritiskajo na vaš želodec prav tako lahko prispevajo k zgagi. Zato si za tek raje nadenite nekoliko bolj sproščena in udobna oblačila, ki se vam ne bodo zarila v trebuh.

Imejte pri sebi antacide
Če vam kljub pazljivosti pri prehrani zgage ne bo uspelo omiliti, si pomagajte s t.i. antacidi, ki jih - običajno brez recepta - dobite v lekarni. Ti vam bodo namreč pomagali hitro omiliti težave. V primeru, da se bodo težave ponavljale pa se posvetujete z zdravnikom.

Nehajte kaditi
Nikotin sprosti mišice spodnjega dela požiralnika, kar lahko povzroči ali poslabša refluks. Kajenje je zato ena od tistih razvad, ki se jim je tako zaradi tega kot tudi zaradi zdravja bolje odpovedati.

Povzeto po: Why you get acid reflux while running (and what to do about it), ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ