Zakaj vdihovanje mrzlega zraka boli

Zakaj vdihovanje mrzlega zraka boli
18.12.2018 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Če v hladnih dneh tečete na prostem potem zagotovo veste, da vdihovanje mrzlega zraka ni prav prijetno. Ravno nasprotno, včasih zna biti celo boleče. Vas zanima zakaj?

Zagotovo se je tudi vam že kdaj zgodilo, da ste v hladnih dneh odšli teči, a ste že po nekaj vdihih ste v prsih začutili neprijeten, skoraj boleč občutek. Zakaj pride do tega? Pljuča zrak ogrejejo in navlažijo na telesno temperaturo in vlažnost brez, da bi poškodovala tkivo. Ta proces se sicer začne odvijati takoj, ko vdihnete – v ustih in v nosu, telesno temperaturo in vlažnost pa vdihnjen zrak doseže še preden pride v respiratorni trakt. Ko se nato pomika globlje v alveole, ki ležijo v neposrednem stiku s krvnimi žilami, se kisik izmenja z ogljikovim dioksidom. Ko torej vdihnjen zrak hladi pljučno tkivo, ga izdihnjen na poti navzen nekoliko ogreje. Hladen zrak je sicer tudi suh in za goreč občutek, ki ga imate, ko vdihujete mrzel zrak, je vzrok kombinacija toplote in vode, do katere pride kmalu po vdihu. Pri nekaterih ljudeh ta občutek izveni po nekaj vdihih, pri tistih, ki imajo astmo, pa lahko spodbudi napad bronhospazme.

Kaj torej storiti, če radi tečete na prostem pa vas hladen zrak moti? Pomagate si lahko tako, da si okoli glave zavijate šal ali posebno masko, ki bo poskrbela, da bo zrak, ki ga boste vdihnili, že nekoliko toplejši.

Povzeto po: Why breathing cold air hurts?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ