Živila, ki pozitivno vplivajo na tekaške rezultate

Živila, ki pozitivno vplivajo na tekaške rezultate
19.12.2018 AVTOR: Maša Tomažič; foto: www.kagedmuscle.com, www.runtastic.com

Prehrana tekača mora biti uravnotežena in hkrati zdrava, pri teku pa si lahko pomagamo z nekaterimi živili, ki nam bodo pripomogla k doseganju boljših tekaških rezultatov.



BANANE

Če potrebujemo prigrizek, ki je poln ogljikovih hidratov, je banana prava izbira. Banana poleg tega vsebuje tudi kalij, ki ga naše telo nujno potrebuje za svoje delovanje. Kalij je izjemno pomemben pri delovanju srca, poleg tega pa igra ključno vlogo pri živčnih impulzih in pri krčenju mišic. Kalij je še posebej pomemben za tekače, ki tečejo na dolge proge ali pa za tekače, ki tečejo v podnebjih s toplejšimi temperaturami.


KOSMIČI

Ovseni kosmiči predstavljajo idealen zajtrk za vse tekače, saj ponujajo obilico ogljikovih hidratov, poleg tega pa so bogati tudi z vlakninami, ki jih naše telo nujno potrebuje. Pozabiti ne smemo niti na to, da imajo ovseni kosmiči nizek glikemični indeks, kar pomeni, da se bo naš krvni sladkor dvigoval počasneje in nas dalj časa oskrboval z energijo.


ARAŠIDOVO MASLO

Govorimo seveda o čistem arašidovem maslu, ki mu niso dodani različni sladkorji in aditivi. Arašidovo maslo predstavlja odličen vir vitamina E, ki je najverjetneje najboljši antioksidant med vsemi vitamini. Res je sicer, da arašidi vsebujejo veliko maščob, vendar so te maščobe sestavljene iz nenasičenih maščob. Slednje pomagajo pri zniževanju holesterola in krvnega tlaka. Poleg tega se v arašidovem maslu nahajajo tudi proteini, ki pripomorejo k rasti mišic. Arašidovo maslo lahko namažemo na polnozrnat kruh in si poleg tega privoščimo še jabolko ter tako poskrbimo za izvrsten in zdrav prigrizek.


BROKOLI

Brokoli vsebuje ogromno vitamina C, ki zmanjšuje bolečino v mišicah po vadbi. Poleg tega je brokoli tudi odličen vir kalcija, folne kisline in vitamina K, ki pomaga pri večji trdnosti kosti. Brokoli je odličen, če ga pripravimo skupaj z dimljenim lososom ali tuno.


TEMNA ČOKOLADA

Tekači se lahko tu in tam posladkamo tudi s temno čokolado, ki znižuje tako krvni pritisk kot tudi holesterol. In ker govorimo o čokoladi, nas bo ta brez dvoma spravila tudi v dobro voljo. Čokolado lahko zmeraj kombiniramo tudi z različnimi oreščki, ki predstavljajo odličen vir maščob.


POLNOZRNATE TESTENINE

Nobeno naključje ni, da veliko ljudi pripravlja in se udeležuje ”pasta partyjev” en večer pred tekmo. Omenjeni dogodki pozitivno vplivajo na sam ”mindset” tekača, poleg tega pa poskrbijo zato, da so mišice založene z glikogenom, ki ga nujno potrebujejo za optimalne rezultate med tekom. Med telesno aktivnostjo je mišični glikogen glavni ogljikohidratni vir za pridobivanje energije za delovanje mišic, v katerih je shranjen.

Dobro pa je, da se odločimo za nakup polnozrnatih testenin (enako velja tudi pri nakupu kruha), saj s pomočjo kompleksnejših ogljikovih hidratov dalj časa ostanemo siti, poleg tega pa polnozrnate testenine vsebujejo tudi nekaj vitamina B, ki ga telo nujno potrebuje za izgradnjo mišic.


KROMPIR

Tako kot banane je tudi krompir odličen vir kalija. Poleg navadnega krompirja velja omeniti tudi sladek krompir. Že en sladek krompir lahko zadosti potrebi po vnosu enodnevne doze vitamina A, ki deluje kot antioksidant, poleg tega pa pripomore tudi k izboljšanju vida in pomaga pri izboljšanju trdnosti kosti.

Značke: Zdravje
Ključne besede:
prehrana živila
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ