3 vaje za trup, ki so koristne za tekač

3 vaje za trup, ki so koristne za tekač
11.12.2018 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Našli smo tri vaje za trup, ki so še posebej koristne za tekače. Preverite zakaj.

Močan trup je zelo pomemben za tekače, saj vam pomaga pri teku in zmanjša možnosti za poškodbe. A čeprav je vaj za trup malo morje, jih je le nekaj takih, ki so za tekače še posebej koristne. Mi smo našli tri take vaje, ki so za tekače primerne predvsem zato, ker oponašajo poseben način delovanja mišic med tekom.

Ležeči marš
Stabilnost trupa se začne s prečno trebušno mišico, globoko trebušno mišico, ki mora ohranjati pravo napetost, da prepreči pretirano gibanje medenice in ledvenega dela hrbtenice med tekom, ko se nogi premikata prosto in izmenično. Omenjeno mišico najbolje okrepite z vajo imenovano ležeči marš, kako jo izvedete, pa si poglejte v spodnjem videu.

Vir: SpineAustin


Stoječi zasuk trupa s pomočjo t.i. kabla
Ena najpomembnejših nalog mišic trupa med tekom je nadzor nad silami rotacije. Pretirana rotacija bokov, medenice in hrbtenice namreč telesu pobere veliko energije, ki jo med tekom še kako potrebujete. Da boste vnaprej imeli krepke mišice trupa, ki bodo to rotacijo obvladovale, si lahko pomagate s stoječim zasukom, ki ga izvedete s pomočjo kabla. Preverite, kako to storite v spodnjem videu.

Vir: Life Fitness Training/ Youtube


Mrtvi dvig
Pri teku se v pokončnem položaju zoperstavljamo težnosti. To odlično oponaša tudi vaja mrtvi dvig, ki krepi poševne mišice na stranskem delu trupa. Prav tako pa so v to vajo vključene tudi mišice spodnjega dela hrbta. Če želite vajo preizkusiti, preverite v spodnjem videu, kako jo ustrezno izvedete.

Vir: Scott Herman Fitness/ Youtube

Povzeto po: 3 best core exercises for runners, ki je dostopen tukaj

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ