4 pogoste poškodbe spodnjega dela nog

4 pogoste poškodbe spodnjega dela nog
28.07.2019 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Tek močno obremenjuje noge, zato kaj hitro lahko pride do poškodb. Katere so tiste najpogostejše in kako se jim lahko izognete?

Pretegnjene mišice meč
Poškodba se običajno kaže tako, da je področje mečne mišice srednje do močno razboleno (odvisno od intenzivnosti poškodbe) in šibke. Zategnjene ali oslabele mišice tudi niso pripravljene na eksplozivne dejavnosti, s katerimi lahko odrinete telo od površine.

Kaj storiti? Kot prvo postavite tek za nekaj časa na stranski tir in prizadeti del vsakodnevno vsaj 15 minut hladite z ledom. Prvih 48 po poškodbi je smiselno nositi kompresijsko obvezo oz nogavico, nogo pa tudi imejte na privzdignjeni površini. Če so bolečine močne, jih olajšajte s kakšno protibolečinsko tableto. Če se v nekaj dneh simptomi ne poležejo, pa vsekakor obiščite zdravnika.

Kako poškodbo preprečiti? Predvsem z ogrevanjem in ohlajanjem pred aktivnostjo ter seveda z izvajanjem vaj za moč, s katerimi bo mišica močnejša.

Vnetje pokostnice
Vnetje pokostnice se kaže kot občutljivost ali bolečina vzdolž pokostnice. Poškodba običajno prizadene tisti del pokostnice, na katero je večji pritisk kot ga ta lahko zdrži.

Kaj storiti? Ob prvih znakih vnetja je dobro tekaške treninge zmanjšati, še bolje za nekaj dni prekiniti, saj lahko tako težave izvenijo. Sicer pa je boleče mesto smiselno hladiti z ledom vsaj enkrat dnevno po 15minut. Če težave ne prenehajo, obiščite zdravnika, ki vam bo po potrebi predpisal nadaljne zdravljenje.

Kako poškodbo preprečiti? Vnetje pokostnice je pogosto posledica tega, da prehitro želite preveč, na primer, povečati razdaljo teka. Zato je smiselno, da razdalje podaljšujete postopoma in po pameti. Prav tako pa okrepite mišice nog, da bo pokostnica lažje zdržala obremenitev med tekom. Nadalje pa je smiselno paziti tudi na to, da so vaši koraki med tekom kratki. Poskrbite pa tudi za vnos zadostne količine hrane z vsebnostjo kalcija in vitamina D.

Vnetje ahilove tetive
Ko pride do vnetja ahilove tetive ta lahko blago ali pa zelo močno boli. Za samo poškodbo je običajno v prvi vrsti krivo prehitro povečanje razdalje ali pa intenziteta teka. Če imate ob tem še šibke mišice meč, je možnost za poškodbo še večja.

Kaj storiti? Ko se pojavijo bolečine, za nekaj časa s tekom prekinite in raje plavajte ali kolesarite. Tudi v tem primeru je priporočljivo dnevno hlajenje prizadetega mesta z ledom. Če se stanje ne izboljša, pa obiščite zdravnika.

Kako poškodbo preprečiti?Ogrevanje pred tekom in raztezanje po njem sta ključnega pomena. Nadalje je priporočljivo tudi, da razdaljo in intenziteto teka povečujete postopoma in po pameti. Nenazadnje pa redno izvajajte tudi vaje za moč, da okrepite mišice.

Stresne frakture
Stresne frakture se kažejo tako, da je mesto, kjer je fraktura nastala, boleče. Prav tako se bolečina na tem mestu kaže ob obremenitvi uda. Sicer pa do take poškodbe običajno pride ob pretiranem obremenjevanju kosti.

Kaj storiti? Ob sumu na stresno frakturo je najbolje, če se oglasite pri zdravniku, ki bo opravil vse potrebe preiskave. Poleg tega pa bo potreben počitek in neobremenjevanje prizadetega uda. Poskrbite pa tudi za vnos zadostne količine hrane z vsebnostjo kalcija in vitamina D.

Kako poškodbo preprečiti?Predvsem poskrbite za treninge po pameti – torej, da postopoma in po pameti povečujete razdalje in intenzivnost teka, koraki med tekom pa naj bodo kratki. Tudi v tem primeru velja, da izvajajte vaje za moč, da okrepite svoje telo. Nenazadnje pa poskrbite za dovolj počitka in hrano, bogato s hranili, da bo telo dobro delovalo in se tudi dobro regeneriralo.

Povzeto po: 4 super common lower leg injuries in runners and how to fix and prevent them, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ