4 stvari, ki bi jih morali vedeti o kolenih

4 stvari, ki bi jih morali vedeti o kolenih
12.06.2019 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Kolena so za tekače zelo pomembna, zato je potrebno nanje še kako paziti.

Artritis v kolenih tekačev ne prizadene pogosteje kot netekačev
To je dejstvo in pika. In ne le to, dolgoročne študije celo kažejo, da imajo tekači manj možnosti za osteoartritis kolen. Ena od študij, ki je 18 let sledila tekačem in netekačem, je odkrila, da je od tekačev artritis dobilo le 20% tekačev in kar 32% netekačev. Študija, ki je pod drobnogled vzela tekače in pohodnike, pa je prav tako odkrila, da so imeli redni tekači le slabo polovico stopnje artritisa kot tisti, ki so hodili. V tej drugi študiji so tekači z največjo redno razdaljo imeli tudi najnižjo stopnjo artritisa.

Tek ne pospešuje izgubo hrustanca
Nekateri medicinski strokovnjaki so izjavili, da je izguba hrustanca, tudi v kolenih, naraven del staranja. A dokazov za to, da bi tek prispeval k pospešeni izgubi tega v resnici ni. Pravzaprav je vsaj ena študija odkrila, da so ljudje, ki so bolj na udaru za razvoj artritisa, s programom zmernega teka, le izboljšali stanje hrustanca. Je pa zato hrustanec, pri ljudeh, ki niso tekli, ostal nespremenjen.

Dodatki ne bodo pripomogli k obnovi hrustanca
Ne verjemite oglasom, ki pravijo, da bodo vašemu telesu pomagali obnoviti hrustanec v kolenih. Ta trditev namreč ne drži. Dodatki kot so glukozamin, namreč lahko pomagajo pri osteoartritisu tako, da zaščitijo sklepni hrustanec, ki med drugim pomaga vlažiti kolenski sklep. Vitamin D pa, kot so pokazale študije, ljudem z osteoartitisom, ni zmanjšal ne bolečine in tudi ne vplival na izgubo hrustanca.

Tekaško koleno ni nujno posledica teka
Tekaško koleno je ena najpogostejših poškodb pri tekačih, pri kateri pride do vnetja hrustanca pod kolensko kapico. Med strokovnjaki za športno medicino je mnenje, da imajo ljudje, ki utrpijo tekaško koleno, kar nekaj biomehaničnih težav. To so šibki kolki in zadnjične mišice, ki povzročajo nestabilnost v predelih nog; šibki kvadricepsi, ki poslabšajo gibanje kolenske kapice; zategnjene stegenske mišice, ki spremenijo vpliv teka na kolena. Prav zato je zelo pomembno, da ob teku svoje telo krepite tudi z vajami za moč, saj tako zmanjšate možnosti za poškodbe.

Povzeto po: 5 Things Runners Should Know About Knees, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ