5 na videz zdravih hranil, ki pravzaprav niso tako zdrava

5 na videz zdravih hranil, ki pravzaprav niso tako zdrava
06.02.2019 AVTOR: Maša Tomažič; foto: www.runningmagazine.ca, www.onlineshop.wedl.com, www.gorenje.si, www.e15.cz, http://theweeklychallenger.com/, surfstrengthcoach.com

Vsi se zavedamo, kako pomembna je zdrava prehrana. Vendar se velikokrat zgodi, da navidez zdrava prehrana ovira doseganje najboljših možnih tekaških rezultatov.

Tekači velikokrat mislijo, da je hrana, ki jo zauživajo pred ali po treningu dobra in zdrava za telo ter da pripomore k izboljšanju tekaških rezultatov. Vendar temu žal vedno ni tako. Tako je na primer po teku bolje pojesti hranilo, ki ima nekoliko višjo vsebnost beljakovin, kot pa poseči po beljakovinskem napitku, saj le-ti dokazano slabo vplivajo na ledvice. Tudi polnozrnat kruh velikokrat ni najboljša izbira, saj dejansko vsebuje belo moko, ki je obarvana.

Katere hrane bi se tekači morali izogibati?

Jogurt z okusom

Mlečni izdelki predstavljajo odličen vir kalcija, proteinov in kalija, vendar so jogurti z okusom največkrat sladkani. Nekateri sadni jogurti lahko vsebujejo tudi do 20g sladkorja na 100g izdelka. Zato je najbolje poseči po grških jogurtih.


Polnozrnat kruh

Kljub temu, da se polnozrnat kruh sliši zdrav, v resnici vsebuje le nekaj različnih semen, še zmeraj pa lahko vsebuje navadno belo moko, ki jo v pekarnah obarvajo, da kruh izgleda bolj zdravo. Poleg tega je kruh velikokrat tudi sladkan.


(Drugo) pivo

Nekateri tekači po teku zelo radi posežejo po kozarcu piva. Res je, da je nekaj piva celo zdravega, saj ”prečisti” ledvice. Pivo dokazano preprečuje nastanek ledvičnih kamnov in pomaga pri spiranju ledvic. Vendar se je potrebno zavedati, da več kot kozarec piva po teku telesu preprečuje, da bi se lahko normalno regeneriralo. Poleg tega je pivo pijača z najmočnejšim diuretičnim učinkom, posledično pa lahko zaradi prevelike količine zaužitega piva, sploh po treningu, hitro dehidriramo.


Energijske pijače

Res je – kofein lahko pomaga izboljšati naše tekaške rezultate, vendar je bolje, da v ta namen uporabimo kavo ali pa energijski gel, ki je namenjen športnikom. Raziskave so namreč pokazale, da se tekačem, ki uživajo energijske pijače, sicer res nekoliko izboljšajo rezultati, vendar poleg tega trpijo tudi za nespečnostjo in so veliko bolj razdražljivi, kot pred uživanjem energijskih pijač.


Proteinske ploščice in napitki

Veliko tekačev misli, da morajo po treningu zaužiti  proteinski napitek ali proteinsko ploščico, da bodo pospešili rast in razvoj mišic, vendar je v resnici veliko bolj zdravo pojesti zadostno količino beljakovin skozi ves dan. Tako bi morala oseba, težka 70 kilogramov, pojesti 140 gramov beljakovin dnevno. Beljakovine lahko najdemo v mesu, pa tudi v stročnicah, oreščkih in žitih ter celo rižu in brokoliju.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ