5 preprostih korakov, da boste lažje začeli in tudi ostali zvesti teku

5 preprostih korakov, da boste lažje začeli in tudi ostali zvesti teku
22.02.2021 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Vsak začetek je težak, a ne traja večno. V primeru teka, pa se še kako splača, saj prinaša številne pozitivne učinke na vaše zdravje in dobro počutje.

Obstaja veliko razlogov zato, da se odpravite na tek – od tega, da se gibate na svežem zraku, skrbite za svoje zdravje, spoznavate nove ljudi in še bi lahko naštevali. A čeprav je tek sorazmerno preprost, je morda zastrašujoče z njim začeti. Jody Bragger, vodja Midnight Runners, mednarodne tekaške skupine, je podelil svoje misli o tem, kako začeti teči, tek spremeniti v navado in seveda, kako mu ostati zvest. »Tako kot vse drugo, kar počneš v življenju, tudi če imaš občutek, da delaš napake, je verjetno tudi tam nekdo, ki je naredil podobno,« pravi Bragger, ki je s svojo mamo odraščal na angleškem podeželju. Z drugimi besedami, vsi smo enkrat začetniki. 

Priznajte, da je tek zahteven
»Bodimo iskreni - tek, še posebej, ko z njim začenjate, je res težak. Ima namreč edinstven način, da se zaradi njega počutite še posebej izčrpani. « To ne pomeni, da bi morali za vedno obesiti tekaške čevlje na klin le zato, ker vam prvi, drugi ali tretjič tek ne gre. Le s priznanjem, da je tek izziv, lahko postavite realna pričakovanja in začnete delati na tem, da bo tek manj zahteven. »Ni pomembno, kako dolgo boste tekli, zagotovo boste imeli kdaj dneve, ko boste tek kar malce sovražili in to je normalno.« 

Izberite si pravo opremo
Če ste novi v športu, še posebej v dobi družabnih omrežij, si lahko mislite, da morate kupiti kup opreme samo zato, ker je videti res kul ali pa se zdi, da jo nosijo vsi. Toda tisto, kar nosi neki tekač na Instagramu, morda ne bo ustrezalo vam. Zato je najbolje, da se odpravite v kakšno dobro trgovino s športno opremo, kjer imajo tudi dobro usposobljen kader, ki vam bo znal pomagati pri izbiri opreme in še posebej športnih copat. Če pa to ni možnost, je dobro začeti s preprostim, vzdržljivim copatom. Sčasoma, ko boste bolj vpeti v tek, boste pa tudi sami že vedeli, kakšna obutev je primerna za vas. S tekom boste namreč spoznali tudi različne elemente tekaške obutve - kot so teža, odzivnost in blaženje - in kaj je za vas pomembno. 

Kar zadeva oblačila, Bragger priporoča plastenje. Njegovo pravilo je, da se »oblečete za drugi K oziroma kilometer.« Kaj to pomeni? V prvih minutah teka se vam bo morda zdelo hladno, po kakšnem kilometru ali dveh, ko se boste ogreli, pa vam bo hitro jasno, da je oblačil preveč.  Še en način, da se boste lažje oblekli za tek je tudi ta, da se oblecite tako kot da bi bilo 10 stopinj topleje kot je v resnici.  

Poiščite si podporo
Eden od načinov, kako se vam bo tek zdel lažji ali manj strašljiv je, da si najdete ljudi, ki vas bodo podprli. Ko se pridružite klubu, ekipi ali celo samo tekmujete s prijatelji, imate ob sebi takoj druge enako misleče posameznike, ki vam pomagajo, da s tekom nadaljujete tudi, ko postane težko. »Izberite si svojo skupnost, izberite tiste, ki vas bodo lahko podprli,« pravi Bragger. Opozarja pa, da boste v ekipnem duhu tekaške skupine morda tako prevzeti, da »boste morda pretekli maraton, preden boste lahko rekli 10K.«

Osredotočite se na svojo pot
Posledično se je težko izogniti primerjanju sebe in svoje tekaške poti z drugimi. »Začela je teči, ko sem jaz - zakaj je tako hitrejša?« A dejstvo je, da se vsi podajo na edinstveno tekaško pot. Vsak ima svoje razloge, zakaj teče, zato primerjava z drugimi ni smiselna. In pretiravanje, bodisi če poskušate tekmovati, preden ste pripravljeni, ali pretečete preveč kilometrov, medtem ko poskušate loviti nekoga drugega, lahko povzroči poškodbe in izgorelost. »Tecite svojo tekmo in svoj načrt treninga,« pravi Bragger. To pomeni, da si priznate, da imate svoje cilje, in morda boste za njihovo uresničitev ubrali drugačno pot kot nekdo drug. Nikjer ni zapisano nič, kar bi govorilo, da morate tekmovati - kdajkoli. Če to storite, Bragger pravi, da bi to moralo biti le takrat, ko se boste ob tem počutili udobno in boste na to pripravljeni. »V zgodnjih fazah je lepo, če se lahko zaljubiš v tek in novo perspektivo [ki ti jo lahko prinese],« pravi Bragger. »Vaša predanost športu ne bi smela presegati zgolj treninga za tekmo,« pravi. 

Najdite si svoje razloge, zakaj je tek pravi za vas
Ugotovili smo, da je tek lahko naporen za športnike vseh zmožnosti. Toda tisto, kar naredi te športnike močnejše, je to, da se vedno znova vračajo v šport, ki ga imajo radi. Zato je pomembno, da najdete svoj razlog za to, da tečete. Morda se bo ta z leti spremenil, zato ostanite odprti. Takrat boste tudi vedeli, da ste se s tekom okužili in je postal del tega, kar ste. 

Povzeto po: 5 Simple Steps to Building a Consistent Running Practice, ki je dostopen tukaj

Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ