5 razlogov, zakaj bi morali piti kavo

5 razlogov, zakaj bi morali piti kavo
11.12.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Kavica nas prebudi, poživi in poveča raven energije pred treningom. A to je šele začetek, saj ima tudi številne druge pozitivne lastnosti in učinke na naše telo.

Da nam moč za boljši performans
Raziskovalci iz Velike Britanije so opravili preizkus, pri katerem so dali kolesarjem in triatloncem piti pijačo z vsebnostjo 350 mg kofeina, kavo z enako količino kofeina, kavo brez kofeina in placebo napitek. Uro po zaužitju so udeleženci opravili test kolesarjenja. Skupina, ki je zaužila kofein in tista, ki je zaužila običajno kavo, sta se obe odrezali enako dobro in bolje od tistih, ki so zaužili placebo napitek ali kavo brez kofeina.

Izboljša razpoloženje
Glede na raziskavo ustanove nacionalnega inštituta za zdravje (National Institutes of Health), naj bi odrasli, ki popijejo dnevno štiri skodelice kave ali več, imeli približno za 10 odstotkov manj možnosti za depresijo, kot pa tisti, ki kave ne pijejo.
Nedavna študija, izvedena na Harvard School of Public Health, pa je tudi pokazala, da naj bi dnevno pitje dveh skodelic kave ali več, bistveno zmanjšalo tveganje za samomor. Znanstveniki namreč menijo, da bi kofein lahko deloval kot blag antidepresiv, ki vpliva na nevrotransmiterje kot je dopamin.

Zmanjša možnost za bolezni srca
V študiji, objavljeni v reviji Circulation, so ugotovili, da je zmerno uživanje kave (3-4 skodelice na dan), povezano z zmanjšanjem tveganja za nastanek bolezni srca. Nedavna študija, izvedena na živalih, pa tudi kaže, da bi lahko kava pozitivno vplivala tudi na funkcijo krvnih žil in pretok krvi.

Zmanjša možnosti za razvoj diabetea
Članek objavljen v European Journal of Nutrition navaja, da se za vsaki dve skodelici kave (s kofeinom ali brez njega), ki ju dnevno zaužijemo, zmanjša tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 za kar 10-12 odstotkov.

Izboljša delovanje možganov
Kot kažejo raziskave, naj bi antioksidanti v kavi ščitili možgane pred kognitivno izgubo in zamaknili začetek Alzheimerjeve bolezni. Strokovnjaki so od 2-4 leta spremljali udeležence, ki so bili stari 65 let in več ter so kazali znake blage kognitivne izgube. Pri tistih, ki so v povprečju spili okoli tri skodelice kave na dan, Alzheimerjeva bolezen ni napredovala. Tisti, ki so je spili manj, pa so imeli manj možnosti za to.

Povzeto po: Eight reasons to sip on coffee, dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ