5 razlogov, zakaj bi tudi pozimi morali teči na prostem

5 razlogov, zakaj bi tudi pozimi morali teči na prostem
20.01.2020 AVTOR: A. T., Foto: Salomon/ Facebook

Tek v hladnih dneh ima številne pozitivne učinke na fizično in psihično počutje.

Vas okrepi
V zimskih razmerah aktivirate mišice in kite, ki jih sicer na suhih in gladkih poteh nebi. Zato je tek v teh dneh pogosto raznolik, saj se morate med tekom nenehno prilagajati, s tem pa krepite celotno telo.

Naredi vas močnejše
Res je potrebna močna volja, da se iz topline doma odpravite v hladen dan, da opravite trening. A tako ne gradite le svoje fizične moči, temveč tudi psihično. Ko premagujete hlad, se borite z vetrom, mrakom in drugimi neprijetnimi razmerami boste tako svoje telo in glavo pripravili na vse tiste neprijetne trenutke, ki se vam lahko zgodijo na tekmi. In čez njih boste zagotovo šli veliko lažje kot bi šli, če se s težkimi razmerami prej ne bi srečali.

Izboljša vaš korak
Če vsakodnevno tečete le po ravni in gladki površini, boste hitro zapadli v monotonost. Naši nevromišični vzorci postanejo kalcificirani, vedno pa se uporabljajo tudi ene in iste mišice. Tek je zato res lažji, ampak vse bolj smo izpostavljeni poškodbam, vsekakor pa tukaj tudi ni možnost izboljšav pri teku ali boljši mobilnosti oziroma moči. Kar pomeni, da je smiselno, da menjujete površine, stil teka in intenzivnost treningov, saj boste le tako postali boljši. In zima vam ponuja raznolike, izzivov polne terene in treninge pri katerih izboljšujete tako svojo psihično kot tudi fizično pripravljenost.

Naredi vas bolj zdrave
Vadba, še posebej v obdobju gripe in prehladov, ugodno deluje na vaše zdravje, saj zaščiti vaš imunski sistem. To pa zato, ker se med vadbo dvigne srčni utrip. Še nekoliko bolj zdravo je, če se gibate na prostem, da, tudi v hladnih dneh. Hladen zrak namreč prečisti vaše dihalne poti in zbistri glavo. Seveda pa velja opozorilo, da prav hladen zrak lahko sproži krčenje bronhijev pri tistih z astmo. Če jo imate tudi vi, v res mrzlih dneh čez usta nosite šal, da ne boste vdihovali ledenega zraka, ampak za odtenek toplejšeg, kar bo tudi do vaših pljuč bolj prijazno.

Izboljša vaše počutje
Vadba ne vpliva le na fizično, ampak tudi na psihično zdravje. Po treningu se namreč počutimo kot prerojeni. Zato je tek še posebej priporočljiv za tiste, ki se spopadate z malodušjem, tesnobo, depresijo itd.

Povzeto po: 5 Reasons to Run Outside All Winter, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ