5 učinkovitih alternativ teku

5 učinkovitih alternativ teku
28.11.2019 AVTOR: A. T., Foto: Technogym/ Facebook

Slabo vreme ne dopušča ravno veliko tekaških treningov na prostem, zato ne bo nič narobe, če si namesto teka občasno izberete kak drug šport. Kateri je dobra alternativa teku?

Ne, zima res ni tekačem prijazna. Če že ni pretemno, da bi tekali na prostem je pa mrzlo, deževno ali sneži. No, morda pa si občasno zaželite tudi kakšne druge aktivnosti kot le tek. A katero aktivnost izbrati, ko ne morete ali morda ne želite teči? Kar nekaj jih je takih, ki so po učinku blizu teku in vam bodo pognale kri po telesu.

Stopanje na škatlo
Seveda lahko skočite na t.i. tekoče stopnice v telovadnici, a če tega nimate na voljo, bo dovolj že trdna lesena škatla. Uporabite jo lahko zato, da boste nanjo stopali in si tako krepili mišice nog, posledično pa boste lažje tekli navkreber. To stopanje na škatlo lahko spremenite v kar 30 minut dolgo vadbo med katero aktivno 1 minuto stopate nanjo in iz nje, 1 minuto pa izvajate kakšno drugo vadbo (lahkoten tek, poskoki itd.), da ohranite privzdignjen skrčni utrip.

Preskakovanje kolebnice
Preskakovanje kolebnice je še ena dobra vadba, ki jo lahko uporabite, ko vam primanjkuje časa. Pred začetkom se ogrejte z dinamičnim raztezanjem, nato pa izmenično po eno minuto preskakujte kolebnico, eno minuto pa izvajajte kakšno drugo vajo, na primer izpadni korak ali počepe. Ponovite to trikrat v obdobju 10-15 minut in spotili se boste, kot bi pretekli 10K.

Stacionarno kolo
Stacionarno kolo je lahko za uporabo in vam omogoča, da na njem opravite trening pri katerem se boste dobro spotili. Da bo aktivnost še posebej zahtevna, se raje usedite na spinning kolo, ki vam omogoča, da si vadbo po potrebi otežite in tako še bolj intezivno delate. Sicer pa vam priporočamo intervalen trening, pri katerem nekaj minut kolesarite zelo intenzivno, nekaj minut pa umirjeno in to ponavljate ves čas treninga.

Joga za tekače
Na dan, ko počivate, si privoščite jogo, s katero boste lepo raztegnili svoje telo. Z določenimi vajami pa boste tudi okrepili določene mišice v telesu. Vsekakor vam bo telo za tovrstno gibanje hvaležno.

Tek v globoki vodi
Tek v globoki vodi, je odlična alternativa za čas, ko ste poškodovan, saj pri vadbi ne obremenjujete sklepov, vaše telo pa kljub temu intenzivno dela. V vodi se namreč telo mora upreti uporu, zato morate uporabiti kar nekaj moči, da ga premagate.

Povzeto po: 5 effective running alternatives for runners, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ