6 znakov, ki kažejo na to, da ste dehidrirani

6 znakov, ki kažejo na to, da ste dehidrirani
01.09.2019 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Ni le žeja tista, ki kaže na to, da niste zaužili dovolj tekočine.

Imate glavobol
Dehidracija spodbuja krčenje celic v možganih, zato je glavobol pogosto znak za to, da ste dehidrirani. Zato še preden posežete po protibolečinskih tabletat, raje prvo spijte nekaj kozarcev vode in morda dodajte še kakšen napitek z elektroliti, saj je velika možnost, da boste tako prav hitro pregnali nadležen glavobol.

Vaše misli niso jasne kot običajno
Dehidracija lahko ogrozi tudi vašo osredotočenost, čut za odločanje in motoriko. Zakaj ni jasno, a najverjetneje so zato krive celice, ki se krčijo in sicer povzročajo glavobol.

Vaš urin je temen
Temen urin je eden prvih znakov za to, da vašemu telesu primanjkuje tekočine. Temna barva pomeni, da ledvice poskušajo preusmeriti vodo nazaj v vaše telo, zato je urin temen, obenem pa ga je tudi zelo malo.

Lahkotni teki se vam zdijo težki
Se vam vaš običajen tempo teka kar naenkrat zdi zahteven? Zato je kriva izguba tekočine, ki spremeni koncentracijo volumna krvi, zato mora srce delovati še močneje, da bi zagotovilo mišicam kisik in hranila, ki jih te potrebujejo. To tudi pomeni, da se bo povečal srčni utrip, da bi lahko obdržali običajen tempo teka.

Dajejo vas krči
Izguba tekočine spremeni koncentracijo elektrolitov v telesu, kot sta natrij in kalij, ki sta odgovorna za krčenje mišic. Porušeno ravnotežje elektrolitov pa lahko privede do krčev v mišicah.

Počutite se utrujeni
Že blaga dehidracija lahko povzroči utrujenost in željo po počitku. Razlog za to je, da se z dehidracijo jedrna temperatura telesa dvigne, kar vpliva na možgane in povzroči utrujenost. Seveda to vpliva tudi na krvožilje in če se dehidracija še poveča, bo imelo srce še manj možnosti za prenost kisika po telesu, kar pomeni, da boste le še bolj utrujeni.

Povzeto po: 6 Key Signs of Dehydration You Should Know About, ki je dostopen tukaj.


Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ