7 nenavadnih stranskih učinkov, ki so posledica preveč teka

7 nenavadnih stranskih učinkov, ki so posledica preveč teka
07.11.2019 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Srbeča koža
Srbečica, ki se začne nekaj minut po koncu teka ni redka. Lahko jo povzroči suha koža, še posebej, če živite v državah s suho klimo. Drug razlog zanjo pa je stimulacija živcev, ki so blizu kože zaradi povečanega pritoka krvi v kapilare in arterije. Kar nekaterim tekačem, ki so bolj občutljivi, poveča občutek srbečice na večjih površinah telesa.

Nočno potenje
Po še posebej zahtevnem teku je kar nekako normalno, da vam je bolj vroče, pa čeprav je vaša telesna temperatura normalna. To je zato, ker naporna aktivnost lahko spodbudi vaš metabolizem v pretirano delovanje, kar pomeni, da boste po koncu vade pokurili nekaj več kalorij. Če vadite zvečer ali pozno popoldne, pa se ta vročičnost lahko spremeni v nočno potenje v času spanja. Če opazite, da težko spite ali ohranite spanec zaradi tega, je smisleno, da začnete vaditi bolj zgodaj ali zjutraj. Tako boste dali telesu dovolj časa, da se pred večerom in spanjem prilagodi.

Boleče grlo
Vzdržljivostni dogodki, kot je, na primer maraton, pogosto sprožijo dehidracijo, dihanje iz ust pa lahko povzroči, da se vaše grlo osuši in postane vzdraženo. Kombinacija težav žlez slinavk, da bi proizvedle vlago in izsušenih ust lahko povzroči čuden okus hrane in razboleno grlo še nekaj ur po vadbi. V izrednih primerih, lahko pride do bronhokonstrikcije, kar povzroči kašelj zaradi krčev v sluznici pljuč. V vsakem primeru, počivajte in pijte veliko tekočine, da se bosta vaše grlo in pljuča umirila.

Počrneli nohti na nogah
Ni lepo, a je pogosta posledica dolgega teka, povzroči pa jo notranje krvavenje pod nohti prstov na nogah. Črno obarvani nohti so lahko boleči in sčasoma povzročijo, da noht lahko tudi odpade, če se pod njim naredi žulj. Najbolj pogost vzrok za to poškodbo so premajhni tekaški copati, zaradi česar prsti nimajo dovolj prostora in se zato med tekom, ko stopalo zatečte, stisnejo ob površino copata.

Vaši možgani se igrajo z vami
Utripanje pred očmi, spremembe barv, pozabljivost in še kaj je vse lahko povezano z naporom med katerim lahko pride do dehidracije, fizičnega stresa ali pomanjkanje glukoze v krvi. Ker je slednja gorivo za možgane, se lahko zgodi, da imate težave s pomnjenjem. Pomembno je torej, da pazite, da med aktivnostjo zaužijete dovolj tekočine, po potrebi tudi z dodatki elektrolitov. Obenem pa ne pozabite tudi na manjše prigrizke, ki vam bodo zagotovili energijo.

Zmanjšan libido
Vadba naj bi imela pozitiven učinek na libido, a nove študije kažejo, da ima ekstremna vadba, kot je na primer maraton, lahko ravno nasproten učinek. Pri moških je lahko vzrok za to zmanjšana proizvodnja testosterona po intenzivni vadbi. Če to združite z duševno in fizično izčrpanostjo, potem je logično, da ko enkrat padete v posteljo, ne boste mislili na nič drugega več kot le na spanec.

Zadeti ste od teka
No, ni vse, kar se zgodi vašemu telesu pred in po teku slabo. En pozitiven stranski učinek je ta, da ste od teka zadeti, kar ima lahko pozitiven učinek na vaše razpoloženje, nivo stresa in vsesplošno srečo. Razlog za to so endorfini, ki se sproščajo v določenih delih možganov in so povezani z občutki, zaradi katerih se počutite dobro. Ko se na ta občutek navadite, lahko tečete še več, bolj pogosto in na dolge razdalje kot ste mislili, da je mogoče.

Povzeto po: 7 Strange Side-Effects of Running a Lot, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ