8 razlogov, zakaj je dobro piti kavo

8 razlogov, zakaj je dobro piti kavo
29.04.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Kava sploh ni tako slaba kot so vam govorili! Poživi vaše razpoloženje, olajša vadbo in tudi zmanjša možnost za nekatere bolezni.

Marsikdo ne more brez jutranje kavice, ki prebudi telo in nas spravi v pogon. A kot kaže je razlogov, zakaj je kavo dobro uživati še več. Preberite si jih v naslednjih vrsticah.



1. Izboljša zmogljivost:

Raziskovalci iz Velike Britanije so kolesarjem in triatloncem dali piti tri različne napitke - enega, ki je vseboval 350mg kofeina, drugega brez le-tega in placebo napitek. Uro kasneje so udeleženci opravljali kolesarski test. Skupina, ki je uživala kofeinski napitek in običajno kavo, je test opravila približno enako dobro ter tudi bolje kot skupina, ki je uživala brezkofeinski oziroma placebo napitek.



2. Vsebuje antioksidante:

Kavna zrna arabice so bogata z antioksidanti. Ena od študij je pokazala, da naj bi uživanje vsaj treh skodelic omenjene kave dnevno v obdobju štirih tednov zmanjšalo možnosti za oksidacijske poškodbe DNA.



3. Izboljšanje razpoloženja:

Državni inštuitut za zdravstvene študije iz ZDA navaja, da naj bi imeli odrasli, ki uživajo štiri ali več skodelic kave dnevno, za 10% manj možnosti za depresijo kot tisti, ki kave ne uživajo. Nedavna študija harvardske šole za javno zdravje pravi, da je uživanje dveh ali več skodelic kave dnevno tudi zmanjšalo možnost samomora. Znanstveniki zato menijo, da naj bi kofein deloval kot blagi antidepresiv, saj vpliva na nevrotransmiterje kot je dopamin.



4. Zmanjša možnost za bolezni srca:

Ena izmed študij objavljena v reviji Circulation pravi, da naj bi zmeren vnos kofeina bil povezan z zmanjšanjem rizika za razvoj bolezni srca. In nedavna študija, opravljena na živalih pravi, da kava tudi pozitivno vpliva na krvne žile in pretok krvi.



5. Zmanjša možnosti za razvoj diabetesa:

Analiza objavljena v European Journal of Nutrition pravi, da za vsaki dve skodelici običajne ali brezkofeinske kave dnevno, zmanjšamo možnost za razvoj diabetesa tipa 2 za 10-12%. Najbolj pa se zmanjša možnost za razvoj diabetesa pri uživalcih kave, ki imajo zdravo telesno težo. Kar pomeni, da lahko kava pomaga že vitkim ljudem pri ohranjanju zdravja.



6. Izboljša delovanje možganov:

Raziskave kažejo, da antioksidanti v kavi lahko ščitijo možgane pred posledicami Alzheimerjeve bolezni. Raziskovalci so dve do štiri leta spremljali udeležence, stare od 65 dalje, ki so imeli blažje težave, ki bi lahko napredovale v Alzheimerjevo bolezen. Tisti, ki so na dan zaužili okoli tri skodelice kave, so imeli manj možnosti za razvoj le-te kot tisti, ki so so jih zaužili manj.



7. Ščiti jetra:

Pregled bolezni jeter je pokazal, da uživanje dveh skodelic kave dnevno ščiti ta organ, posebej tiste, ki že tako imajo težave z njimi kot tudi tiste, ki uživajo več alkohola.



8. Olajša stres:

Že sam vonj po kavi naj bi nam izboljša razpoloženje, saj kofein vsebuje aromo, ki vpliva na le-to. Spremembo na bolje so zaznali tudi pri testiranju miši, ko so ugotovili, da je aroma kofeina sprožila proti tesnobni učinek.



Povzeto po: Eight reasons to sip on coffee, dostopen

tukaj

.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ