Ali električni mišični stimulatorji res delujejo?

Ali električni mišični stimulatorji res delujejo?
28.01.2019 AVTOR: A. T., Foto: Gciriani, Wikipedia

Profesionalni atleti in fitnes entuzijasti prisegajo nanje, pa so res tako učinoviti, da bi jih morali poskusiti tudi vi?

Elektro mišični stimulatorji (EMS) delujejo tako, da oddajajo električne impulze preko obližev, ki jih pritrdite na kožo. Ti impulzi stimulirajo živčevje, ki povzroči hitro krčenje mišic, zato ob njihovem delovanju občutite ščipanje in krče. Kot trdijo proizvajalci teh naprav, pa naj bi prav to krčenje pospešilo regeneracijo, zmanjšalo bolečine, okrepilo moč mišic in nenazadnje tudi vaš performans. Do neke meje naj bi bilo to tudi res, saj je krčenje mišic eden najučinkovitejših načinov za zmanjševanje zatekanja in vnetja, kar vsak tekač doživi v obdobju rednega treniranja. Hitra regeneracija pa pomeni, da ste hitro spet nared za nove treninge. 

Vendar pozor, če je za zatekanje kriva poškodba, vam električni mišični stimulator pri okrevanju ne bo mogel pomagati. Morda bo uspel začasno zmanjšati bolečino s pomočjo t.i. teorijo zapore bolečine. Stimulatorji, še posebej naprave za transkutano električno stimulacijo živcev (TENS), ki targetirajo senzorične živce, omogočajo konkurenčnemu stimulusu v bolečem predelu, da zamoti možgane in povzroči, da živčni sistem preusmeri pozornost temu stimulustu in ne kateremukoli drugemu. Zato vaše težave, vsaj začasno, omilijo, žal pa jih ne morejo odpraviti. Kar pomeni, da boste morali najti vzrok zanje.

EMS vam res lahko pomaga okrepiti mišično moč, a ne v takem obsegu kot bi si morda želeli. Če želite pridobiti na moči ali mišični masi boste preprosto morali dvigovati uteži in popiti kakšen beljakovinski napitek več. Zato tudi lahko zaključimo, da zaradi uporabe EMS ne boste boljši ali močnejši tekač. Zagotovo pa vam bo v pomoč pri okrevanju, kar vam bo omogočilo, da boste lahko več zahtevno trenirali. 

Povzeto po: Does Electric muscle stimulation actually work?, ki je dostopen tukaj

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ