Ali je tek škodljiv za koleno?

Ali je tek škodljiv za koleno?
27.12.2013 AVTOR: Matej Zalar
Mnogo ljudi meni, da je tek škodljiv za naša kolena. In res, kar precej tekačev ima težave z njimi. Ob izpiljeni tehniki teka in primerno učvrščenih mišicah pa se jim lahko spretno izognemo.

uploaded
Odgovarja Urban Praprotnik, prof. šp. vzg.

Urbani tekač, tovariš – tekaški prijatelj, radovednež. Zanima ga vse, kar ga  zadeva. Torej, težko reče, da ga kaj ne zanima, glede na to, da ga na takšen  in drugačen način zadeva skoraj vse, kar se dogaja na tem svetu. Ne gleda  televizije, ker mu internet, knjige in pogovori v živo omogočajo veliko boljši  program.

Še več, s tekom lahko zelo koristimo svojim kolenom, da nam bodo še dolgo dobro služila. Zato nikakor ni odveč vsakršno znanje, ki nam lahko pomaga, da slabe izkušnje zamenjamo z dobrimi. Bolj kot bomo znali uporabljati svoje telo, lepše nam bo. Iz izkušenj, ki sem jih pridobil pri svetovanju tekačem s težavami s koleni, ugotavljam, da je izvor težav napačno razumevanje tega, kako zmanjšati neželene obremenitve. Površno razumevanje, kakšna je za koleno optimalna oziroma varnejša tehnika teka, nas privede ravno v začaran krog škodljivih napak. Mnogi tekači namreč zmotno mislijo, da bodo z mehkim kolenom, ko stopijo na tla, koleno tudi manj obremenili. Vendar nas ravno tek z večjim krčenjem kolena ob stiku noge s tlemi vodi v dodatne težave. Prav ste prebrali, mehkeje kot stopamo na tla, slabše je. Razlog je v tem, da se koleno pri mehkem stopanju veliko bolj krči. In bolj ko se koleno krči, večje je gibanje pogačice, ki pri vsaki dodatni stopinji krčenja čedalje močneje pritiska na stegnenico. Zaradi povečanega trenja lahko pride do preobremenitve hrustančnih površin pod pogačico.

Prekomerno popuščanje hkrati povečuje verjetnost, da se koleno pri tem izdatneje obrača navznoter. Na to ima sicer vpliv tudi gibanje v kolku in gležnju, saj se ob prekomernem popuščanju medenice navzdol stegnenica obrača navznoter. Prav tako se v primeru prekomerne pronacije v gležnju tudi golen obrača navznoter. Slabša stabilnost medenice in gležnja imata torej neposreden vpliv na gibanje kolena navznoter. Pri večjem krčenju kolena pa se koleno še poudarjeno obrača navznoter.

Vse to vpliva na manj idealno gibanje pogačice, katere idealno pot določa žleb v stegnenici pod njo. Pri obračanju kolena navznoter pa pogačica sili navzven in tako se na zunanjih hrustančnih površinah pod njo poveča trenje, ob vsem tem pa so tudi številni kolenski ligamenti bolj obremenjeni, kar seveda hitreje vodi v tipične preobremenitvene poškodbe kolena.


Kako zmanjšati neželeno prekomerno krčenje kolena in njegovo obračanje navznoter
Rešitev je v izpopolnjeni tehniki teka, katere temeljna lastnost je prav ustrezna stabilnost sklepov in hkrati ustrezno blaženje stikov s tlemi. Žal ima veliko rekreativnih tekačev precej pomanjkljivo tehniko, zato vsakemu svetujem, da se udeleži kakšne tekaške delavnice. Večina tekačev je, ko njihov tek posnamemo s kamero, začudenih nad svojo tehniko. V veselje vsem pa je dejstvo, da je mogoče tehniko teka dokaj hitro popraviti.


Imate vprašanje za naše strokovnjake?
Pošljite nam elektronsko pošto na info@tekac.si!

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ