Ali pri vadbi v hladnem vremenu pokurite več kalorij?

Ali pri vadbi v hladnem vremenu pokurite več kalorij?
24.01.2019 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Kaj pa, če je vse res?

Vas hladno vreme odvrača od gibanja na prostem? Morda si boste po tem članku premislili. Nekatere študije namreč pravijo, da telo ob vadbi v hladnejšem vremenu namreč potroši več kalorij. Zakaj in kako? Preverite, kaj pravi znanost.

Ljudje imajo dva tipa maščobnih celic. Bele maščobnecelice shranjujejo energijo iz hrane, ki jo uživamo in so so tudi povezane s pridobivanjem telesne teže. Tu pa so še rjave maščobne celice, ki so smatrane kot dobre, saj kurijo kalorije, da lahko ogrevajo naše telo. Kot pravijo zadnje raziskave, se naša telesa ob izpostavljenosti nižjim temperaturam, odzovejo tako, da proizvajajo več rjavih maščobnih celic, ki seveda skrbijo z to, da nam je toplo. Še en razlog, zakaj je vadba v hladu učinkovita, pa je tudi dejstov, da se telo ob mrazu trese, da bi se lahko ogrelo. Ta proces se imenuje termogeneza, ki poveča telesno temperaturo s kurjenjen več energije oziroma kalorij. In ker je v hladnejšem vremenu tudi nekoliko lažje vaditi, boste lahko tudi vadili dlje in bolj intenzivno. 
Seveda ni nujno, da vedno vadite v hladnem vremenu. Če je vaša vadba visoko intenzivna, ni velike razlike v kakšnem okolju vadite. To pa zato, ker vadite dovolj intenzivno, da ogrevate svoje telo, zato temu ni potrebno kuriti dodatnih rjavih maščobnih celic, da bi mu bilo toplo.

Če že ali pa nameravate vaditi v hladnih dneh, to počite pri temperaturah v okviru 5-10 stopinj celzija. Ko temperature padejo nižje, bo namreč vadba veliko težja – ne le, da boste potrebovali bolj toplo opremo, zaradi zmrzali ali slabega vremena lahko padete, se poškodujete, prehladite ali celo zbolite itd. Zato je takrat bolje, da svoj trening na prostem zamenjate za trening v telovadnici. Vsekakor pa se pred tekom na prostem dobro ogrejte, s treningom pa začnite počasi, saj tako date telesu čas, da se prilagodi razmeram. Sicer pa ne trenirajte predolgo, saj vas bo, ko boste prepoteni hitro začelo zebsti. V mokrih oblačilih pa je izgubila toplote še večja, kar pomeni, da lahko pride do podhladitve. Slenja se kaže v občutku hladu, močnem tresenju in zmedenosti. 

Povzeto po: Do cold weather workouts burn more calories?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ