Ali tek res učinuje kolena?

Ali tek res učinuje kolena?
15.02.2020 AVTOR: A. T., Foto: Salomon/ Facebook

Čas je, da se tej debati končno naredi konec.

Vsak tekač je zagotovo že kdaj slišal, da mu bo tek uničil sklepe, še posebej pa kolena in to celo tako zelo, da še hoditi ne boste več mogli. Pa je to res? Metaanaliza, objavljena v reviji British Journal of Sports Medicine, pravi da to absolutno ni res. Študija, s strani univerze južne Danske, ki jo je vodil Alessio Bricca, si je za izziv vzela, da to široko razširjeno, a napačno trditev, da naj bi tek škodoval telesu in ne krepil, ovrže. Bricca je potrdil, kar trdijo številni biomehanični strokovnjaki – dokaza za to, da tek obrabi hrustanec kolenskega sklepa preprosto ni. Obenem študija iz leta 2017 razkriva, da tekači, nimajo večje možnosti za osteoartritis kolen kot netekači. Raziskava objavljena v reviji American Journal of Sports Medicine pa pravi, da naj bi tek v bistvu ščitil kolena pred to težavo.

Zakaj torej mit še vedno drži? Za začetek zato, ker veliko ljudi navaja zastarele raziskave. Najbolj zgodnje študije o teku in osteoartritisu so odkrile povezavo med temi dvemi variablami – a v vzorec so zajeli le manjšo skupino profesionalnih maratoncev, ki so izvajali treninge z visoko obremenitvijo; običajnih rekreacijskih vzdržljivostnih atletov niso vzeli v ozir. Te študije so bile omejene v obsegu, a so jih mediji tekačem napačno predstavili oziroma poenostavili v trditev, da je tek za kolena slab. Skozi večje in boljše študije se je izkazalo, da imajo rekreacijski tekači popolnoma zdrava kolena, kot so trdile te zgodnje študije. V študiji, objavljeni leta 2018 v reviji PLoS One, so raziskovalci razkrili, da je več kot polovica udeležencev študije verjela, da tek vodi v prezgodnjo zamenjavo kolena. Še bolj šokantno je, da kar 22% zdravstvenih delavcev napačno verjelo, da je tek dejavnik tveganja za osteoartritis. 37% teh zdravstvenih delavec je povedalo, da so pacientov priporočali, da tečejo manj; skoraj 3% pa jih je pacientom priporočalo, da naj s tekom prenehajo preventivno, da bi preprečili osteoartritis. Čeprav se poškodbe kolen pri teku res lahko zgodijo, je bolj verjetno, da bodo le začasne. Odpraviti pa jih je mogoče z ustrezno zasnovanimi treningi in vajami za moč.   

Kaj torej odgovoriti tistim, ki trdijo, da tek ni dober za vas? Nič. Naj zdrava in vesela kolena govorijo sama zase medtem, ko vi uživate v teku v vseh življenjskih obdobjih.

Povzeto po: Does Running Wreck Your Knees?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ