Armstrong tudi ob uradne uvrstitve na tekaških maratonih

Armstrong tudi ob uradne uvrstitve na tekaških maratonih
14.11.2012 AVTOR: Uroš Buh
Lance Armstrong bo po vsej verjetnosti ostal še brez uradnih rezultatov na maratonih v New Yorku in Bostonu.

V letih po prvič končani karieri v profesionalnem kolesarstvu in zadnji zmagi na Dirki po Franciji leta 2005, se je Armstrong odločil in leto zatem nastopil na maratonu v New Yorku, kjer je tekel dokaj zavidljivo, le nekaj sekund pod tremi urami. Na istem maratonu je nato tekel še naslednje leto, ko je svojo tekaško formo še dodatno izpilil in v cilj prišel s časom 2:46:43, leta 2008 pa je nato v aprilu nastopil še na maratonu v Bostonu s časom 2:50:58. V tistem času je prav tako že začel razmišljati o povratku v kolesarsko karavano, zato je bil to tudi njegov zadnji maratonski nastop.

Po nedavnem razpletu dogodkov, ko ga je Ameriška protidopinška agencija(USADA) spoznala za krivega sistematične zlorabe nedovoljenih poživil na podlagi pričanja njegovih ekipnih sodelavcev in mu posledično odvzela vse zmage od leta 1998 do 2005, ter ko se je odločitvi po velikih pritiskih pridružila še Mednarodna kolesarska zveza, so se sedaj oglasili še organizatorji omenjenih maratonov. Že ko so se pojavile prve insinuacije, oz. ko je USADA predala svoje dokumente z obtožnico Mednarodni kolesarski zvezi, so se v klubu New York Road Runners, ki so glavni organizatorji maratona v ‘Velikem jabolku ’, odločili, da Američanu prepovedo njegov letošnji nastop. Pri tem gre omeniti tudi, da oba maratona – tako newyorški, kot bostonski - spadata pod okrilje USA Track &Field, zveze, ki direktno sledi pravilom USADA-e o nastopih udeležencev vpletenih v njihovih postopkih na teh prireditvah. Lance je bil namreč v konec poletja v odlični pripravljenosti, saj se je vse poletje pripravljal na nastop na svetovnem prvenstvu v triatlonu, kar pa mu je bilo tedaj prav tako preprečeno zaradi vpletenosti v postopek obtožbe domnevne zlorabe dopinga.

Poleg prepovedi nastopa na letošnjem maratonu, pa mu bodo sedaj odvzeli še uradne uvrstitve na dosedanjih nastopih: “Predvidevamo, da se bodo njegovi rezultati brisali iz naših arhivov, a bomo počakali preden se sprovede dokončen postopek morebitne pritožbe. Držali se bomo pravil in podpirali USADA-o. Kolesarstvo se je izreklo, da Lance nima več mesta v njegovi srenji in na žalost, ga nima več niti v teku. Njegova fundacija Livestrong bo še naprej del newyorškega maratona, vedno pa se bomo spominjali podpore in spodbude, ki jo je Lance nudil legendarni Grete Waitz skozi njeno petletno obdobje te zahrbtne bolezni, so sporočili iz kluba New York Road Runners.

 

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ