Bi morali jemati kolagen?

Bi morali jemati kolagen?
21.03.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
O kolagenu je zadnje čase veliko govora, saj naj bi imel številne pozitivne učinke na telo. Pa je to res in ali bi ga morali uživati tudi vi?

Kaj je kolagen?
Kolagen je beljakovina, ki se nahaja v povezovalnem tkivu, kar pomeni, da je to tudi ključna sestavina mišic, kosti, kit in ligamentov. Kolagen v telo vnesemo z živalskimi proizvodi, naše telo pa ga proizvaja iz amino kislin in drugih hranil.

Kako vam lahko koristi?
Kolagen je pomemben za gradnjo tkiva, zato mnogi menijo, da vpliva tudi na performans pri zahtevnih športih. Nekateri pa tudi menijo, da lahko pomaga zmanjšati težave s sklepi, ki so pogosto povezane z zahtevno vadbo, kot je tudi tek. Vseeno pa je študij, ki bi dokazovale učinkovitost kolagena na izboljšanje kosti ali zdravje sklepov malo.

Kdo lahko ima korist od jemanja kolagena?
Študije so pokazale, da prehranski dodatki v obliki kolagena lahko zmanjšajo bolečine v sklepih in otekanje pri tistih z revmatoidnim artritisom. Nove študije pa so pokazale, da se tovrstne težave zmanjšajo le za kratek čas.

So kakšni stranski učinki v primeru jemanja kolagena?
Resnih stranskih učinkov ob jemanju kolagena ni, le v primeru, da ste nanj alergični. Tisti, ki ne uživate mesa, pa morat vedeti, da veliko nadomestkov kolagena pridobijo iz živaskih virov.

Kaj moramo paziti, če želimo uživati kolagen?
Kolagen je le prehranski dodatek in ne nadomestek za zdravo in uravnoteženo prehrano. Če se odločite, da ga boste uživali, pazite, da bo kvaliteten ter da ne bo vseboval dodanega sladkorja in drugih umetnih dodatkov.

Povzeto po: Should runners start taking collagen supplements?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ