Bomo v soboto videli prvi maraton pod dvema urama?

Bomo v soboto videli prvi maraton pod dvema urama?
05.05.2017 AVTOR: L. Z.
Ugibanj je konec. To soboto bomo ob 5.45 na dirkališču v Monzi priča posebnemu maratonu z jasnim ciljem: tekom pod dvema urama.

Mednarodno atletsko zvezo (IAAF) utegne zmotiti neobičajna trasa, morda pa se obregnejo tudi ob športne copate.


Četudi se večina maratonov začne v dopoldanskih urah, je štart pred šesto uro zjutraj precejšen odmik od ustaljenih okvirjev.


Za zgodnje sobotno jutro so se odločili, ker naj bi takrat bili najboljši pogoji za tek.

O tem svojevrstem Nikovem projektu smo na naši spletni strani že precej pisali. Ameriški proizvajalec športne opreme je postopoma razkrival informacije: najprej je predstavil nastopajoče (Eliud Kipchoge, Zersenay Tadese, Lelisa Desisa), nato prizorišče (Monza) in posebno obutev, pred kratkim pa je sporočil še uro in datum.

Osebni rekordi in največji dosežki izbranih maratoncev:

Eliud Kipchoge (Kenija) – 2;03:05, aktualni olimpijski prvak

Zersenay Tadese (Eritreja) – 2;10:41, svetovni rekorder v polmaratonu

Lelisa Desisa (Etiopija) – 2;04:45, svetovni podprvak iz leta 2013

Za zgodnje sobotno jutro so se odločili, ker naj bi takrat bili najboljši pogoji za tek. To pomeni med sedem in dvanajst stopinj Celzija ter čim manj vetra. Maraton tako ne bo poseben le zaradi proge ter števila pretečenih krogov in nastopajočih, temveč tudi zaradi ure štarta. Četudi se večina maratonov začne v dopoldanskih urah, je štart pred šesto uro zjutraj precejšen odmik od ustaljenih okvirjev. Marsikoga bi to lahko zmotilo, a znano je, da so afriški tekači vajeni zgodnjega vstajanja.

Seveda se poraja vprašanje, ali bo morebitni svetovni rekord zaradi številnih posebnosti priznan. Mednarodno atletsko zvezo (IAAF) utegne zmotiti neobičajna trasa, morda pa se obregnejo tudi ob športne copate, ki naj bi za štiri odstotke povečali učinkovitost tekačev. Poleg tega bo maraton potekal za zaprtimi vrati, prenos pa bo potekal preko spleta.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ