Boston mu je očitno pisan na kožo

Boston mu je očitno pisan na kožo
26.06.2012 AVTOR: Uroš Buh
Geoffrey Mutai je že drugič zapored slavil na desetkilometrskem teku v Bostonu.

Geoffrey Mutai se očitno zelo rad vrača v Boston, kjer je lani aprila tekel najhitrejši čas v zgodovini modernega maratona, 2:03:02. Svoj maratonski nastop je ponovil tudi letos, ko sicer zaradi trebušnih krčev ni pritekel do cilja, kar ga je eventuelno stalo tudi uvrstitve v kenijsko olimpijsko reprezentanco, v nedeljo pa se je - prav tako drugič zapored - udeležil tudi cestnega teka na deset kilometrov.

Kenijčev nastop na BAA 10K pomeni s časom 27:29 tudi najhitrejši letošnji rezultat v cestnih tekih na tej razdalji, prav zagotovo pa se ob takšnem dosežku selektorjem njegove ekipe zagotovo nekoliko toži po njem. “Zopet sem srečen. Ne vem, če veste kako zelo sem srečen kadar sem v Bostonu. Ta tekma je res drugačna od vseh drugih,” je zadovoljno pravil Mutai v cilju. Z rojakom Philipom Langatom sta že na tretjem kilometru naredila odločilno potezo in skočila iz skupine osmih tekačev. Dva kilometra kasneje se je Mutai že počasi oddaljeval od Langata, kar nekaj časa pa je nato kazalo, da bi se utegnil do cilj spustiti pod mejo lastnega rekorda proge, ki ga je postavil lani – 27:19. Na koncu mu je zmanjkalo za deset sekund, a je kljub temu ekstatičen prečkal ciljno črto:”V mojih mislih je Boston moj dom! Vsi rekordi tukaj so moji, tako na bostonskem maratonu, kot na tem teku, prav tako vsi moji osebni rekordi. Jaz sem v Bostonu! To je moj dom!” Na drugo in tretje mesto sta se na koncu uvrstila Langat (27:53) ter Ali Abdosh iz Etiopije, ki je v cilj pritekel s časom 28:21.

Sicer pa je BAA 10K eden izmed tekov v seriji BAA, kjer so poleg tega na sporedu še aprilski tek na 5km in oktobrski polmaraton. Na koncu bodo zmagovalcu, ki je tekel na vseh prireditvah in imel pri tem najboljši skupni čas, podelili visoko denarno nagrado v višini 100.000 ameriških dolarjev. Zaenkrat najbolje kaže Etiopijcu Abdoshu, ki je že lani slavil na polmaratonski razdalji, letos pa tekmuje v vseh treh in ima trenutno le nekaj malega prednosti pred zasledovalci. 

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ