Bovec maraton, Prvih 500 prijavljenih tekačev ob prevzemu štartne številke prejme domač bovški kraf

Bovec maraton, Prvih 500 prijavljenih tekačev ob prevzemu štartne številke prejme domač bovški kraf
23.03.2016 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Po 31 letih premora v Bovec spet prihaja maratonska preizkušnja. Bovec Maraton bo s trasami ob smaragdni Soči in po skritih kotičkih Bovške zagotovo eden najlepših.

Prijavi se: Bovec Maraton - Prijave

Všečkaj FB stran maraton Bovec in sledi novostim!

Galerija slik s trase maratona

Cenejše prijave do vključno 11. 04. 2016, tudi s skupino TEKAC.SI.

Krafi so ena izmed bovških kulinaričnih posebnosti in duša bovške kuhinje. Narejeni so iz preprostih sestavin, pa vendar izjemno okusni in estetskega videza.

V preteklosti so bili še bolj cenjeni, saj so bili na jedilniku samo ob posebnih priložnostih in večjih praznikih kot je na primer Božič. Postopek izdelave se, po starem izročilu, začne že jeseni, in sicer s sušenjem tepk, ki so glavna sestavina nadeva. Suhe tepke, ali po bovško »kloce «. Slednji je bil v preteklosti težko dostopen, zato ga je takrat v marsikaterem gospodinjstvu nadomeščala pražena čebula. Iz poparjenega testa je potrebno oblikovati žepke, jih nadevati, in na vrhu stisniti v petelinji greben. Krafe se skuha v slanem kropu ter zabeli z maslom, lahko tudi s krušnimi drobtinami.

Vsaka gospodinja pa rada doda v nadev svojo mešanico začimb, zato se okus od hiše do hiše malenkost razlikuje. Danes krafe jemo kot sladico, ki je sestavni del kulinarične ponudbe nekaterih restavracij in kulturnih prireditev na Bovškem.

Krafi so narejeni iz preprostih sestavin

Postopek izdelave se, po starem izročilu začne že jeseni.

Iz poparjenega testa je potrebno oblikovati žepke, jih nadevati, in na vrhu stisniti v petelinji greben

Počasi do končnega izdelkaŠe zadnji detajl, vrh stisniti v petelinji greben

Zadnji počitek kaftov pred končnim kuhanjem v slanem kropu. Na koncu se jih zabeli z maslom, lahko tudi s krušnimi drobtinami.

Še beseda o maratonu

Trase Bovec maratona so skrbno izbrane, vsaka poteka po neokrnjeni naravi in skozi skrite bovške kotičke, kjer je zaznati tudi zgodovinski pridih okolice. Maratonska preizkušnja ponuja neizmerni užitek teka ob bovški lepotici Soči, kar dobršen del poti vas bo spremljalo žuborenje bistre hči planin. Bovec maraton ni klasičen maraton. Tek prek visečih mostov in po naravnih poteh – polovica trase je makadamska podlaga. Maratonci bodo obtekli celo bovško kotlino, venomer jim bo pogled uhajal na okoliške vršace, od Bovca prek Žage do Srpenice in Loga Čezsoškega do Čezsoče, od koder jih bo pot vodila do Jablanc v Soško dolino in dolino Lepene, od tam pa se bodo vračali proti Kal-Koritnici, prek Kolovrata skorajda pod trdnjavo Kluže, kjer bodo prečkali reko Koritnico in nadaljevali v smeri Bovca. Zagotovo maratonska trasa, katera ne bo nikogar pustila
ravnodušnega. Maraton za tekaške sladokusce, katerega ne gre zamuditi.

Medtem ko je potrebeno pri maratonski razdaljai premagati 400 višinskih metrov je potrebno pr polmaratonski razdalji premagati 180 višinskih metrov. Na trasi smo deležni pogleda na slap Boka, na mostu čez reko Sočo, se polmaratonska trasa loči od maratonske.

Maratonsko in polmaratonsko razdaljo v središču Bovca (na placu) dopolnjuje FUN RUN
Po sprehajalni stezi nas FUN RUN trasa vodi mimo položajev vojakov Avstro-ogrske vojske (1. svetovna vojna). Trasa FUN RUN je povsem ravninska, primerna je za vsakogar, ki se vsaj občasno aktivno udejstvuje. Polovica trase je asfaltna podlaga, druga polovica pa kombinacija kolesarsko sprehajalnih poti (travnata in makadamska podlaga).

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ