Dobre novice, tekači: Močna stegna rešujejo življenja, zlasti ženskam

Dobre novice, tekači: Močna stegna rešujejo življenja, zlasti ženskam
03.04.2021 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Raziskave so pokazale, da je večja mišična masa in maščoba pri ženskah povezana z manjšim tveganjem za smrt zaradi bolezni srca in ožilja.

Študija, objavljena v reviji Journal of American Heart Association, je pokazala, da je manj verjetno, da bodo moški in ženske z visoko stopnjo mišične mase umrli zaradi bolezni srca. Poleg tega so imele ženske z višjo telesno maščobo, ne glede na mišično maso, tudi znatno nižjo stopnjo smrtnosti zaradi bolezni srca.

Za študijo so raziskovalci analizirali podatke državnih raziskav o zdravju 11,463 odraslih v starosti 20 let (5,627 žensk in 5,836 moških), ki so jih zbirali v obdobju 15ih let. Nato so moške in ženske razdelili v štiri skupine telesne sestave: nizka mišična masa in nizka telesna maščoba; malo mišic in veliko maščob; veliko mišic in malo maščob ter veliko mišic in veliko maščob. Nato so izračunali stopnjo smrtnosti zaradi bolezni srca za vsako od teh skupin.

Potem, ko so razdelali podatke so ugotovili, da je pri ženskah z visoko telesno maščobo in visoko mišično maso za 42 odstotkov manj tveganja, da umrejo zaradi bolezni srca, kot pri ženskah z nizko mišično maso in nizko telesno maščobo. Dejansko so imele ženske z visoko vsebnostjo maščob ne glede na mišično maso znatno nižjo stopnjo smrtnosti zaradi bolezni srca. Zdi se, da imajo visoka mišična masa in nizka telesna maščoba bistveno prednost pred nizko mišično maso in nizko vsebnostjo maščob.

Pri moških je bila zgodba drugačna. Raziskovalci so izvedeli, da je moški z visoko mišično maso in veliko telesne maščobe bolj zaščiten, saj je tveganje zmanjšal za 26 odstotkov (v primerjavi z moškimi z nizko mišično maso in nizko telesno maščobo), vendar je njihova visoka mišična masa in nizka telesna maščoba njihovo tveganje zmanjšala za 60 odstotkov.

Zdi se, da razlog za te ugotovitve temelji na tem, kje je maščoba shranjena. Moški veliko večino maščobe, zlasti globoke visceralne maščobe, shranijo v trebuhu, za kar je znano, da povečuje tveganje za bolezni srca. Ženske pred menopavzo običajno enakomerneje porazdelijo maščobo; približno polovica gre na trebuh, polovica pa na boke in stegna. Maščoba v ženskih bokih in stegnih je dejansko bolj zaščitna in je povezana z bolj zdravo raven lipidov in sladkorja v krvi ter manjšim tveganjem za srčno-žilne bolezni.

»Dobro je znano, da maščoba v kolkih in stegnih ni tako nevarna in je lahko s starostjo zaščitna v primerjavi s trebušno [maščobo], zlasti z visceralno trebušno maščobo,« pravi fiziologinja, ženska, dr. Stacy Sims, raziskovalna sodelavka z Univerza AUT na Novi Zelandiji.

Srčne bolezni so pogostejše pri starejših odraslih. In čeprav ženska telesa med prehodom v menopavzo prerazporedijo maščobo – več je shranijo v predelu trebuha, kar je povezano z večjim tveganjem za bolezni srca in ožilja - telesna maščoba iz kolkov in stegen, ki jo imajo ženske, pa zagotavlja dovolj zaščite za izravnavo tveganj, ki jo povzroča dodatno maščevje na trebuhu.

Ko ženski jajčniki prenehajo proizvajati estrogen, se telo naslanja na zaloge maščobe za proizvodnjo estrogena. Vendar je estrogen, ki ga proizvaja maščoba, šibkejša, manj koristna oblika, imenovana estron, zato ne zagotavlja enake zaščite pred boleznimi srca in ožilja. Estron, proizveden iz zalog maščobe v kolkih in stegnih, pa se pretvori v bolj zaščitno obliko estrogena, imenovano estradiol, ki zagotavlja kardiovaskularno zaščito ženskam pred menopavzo.

Pretekle raziskave so tudi pokazale, da imajo ljudje z večjim obsegom kolkov manjše tveganje za srčno kap, študija iz leta 2020 pa je poročala, da je velik obseg stegen lahko povezan z nižjim krvnim tlakom in manjšim tveganjem za bolezni srca pri ljudeh z debelostjo.

Povzeto po: Good News, Runners: Thick Thighs Do Save Lives, Especially for Women, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ